Bodite animirani

Kulturna ali glasbena novica
12. 9. 2014 - 14.10

Kulturni program se ves čas zaganja v svojo performativno procesualnost. Tako so v Lutkovnem gledališču Ljubljana že v opoldanskih urah začeli s festivalom Lutke 2014, ki bo trajal do 16. septembra. Direktor gledališča Uroš Korenčan nam je namesto programske vodje festivala zaupal letošnje trende, ki so vseevropski in multimedialni. Osrednja iztočnica je animacija sama, ki je lahko vsakovrstna, z uporabo različnih manipuliranih objektov, kljub temu pa že 12. festival ohranja tudi tradicijo. Program, ki bo kvantitativno enakomerno namenjen tako otroškemu kot odraslemu občinstvu, pa je v sodelovanju z Zavodom Maska pripravil tudi nekajdnevno delavnico te širokopomenske »animacije.« Toda kaj se sploh skriva pod tem pojmom? O tem Uroš Korenčan.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

In ko smo že pri festivalu Lutke 2014, kakšna je vloga lutke kot medija? Zakaj se nekateri s pomočjo lutk lažje izražajo, druge pa lutke lahko celo plašijo?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V nedeljo se ob 20. uri v ljubljanski Drami s predstavo Švejk v drugi svetovni vojni odpira 21. gledališko-performativni festival EX PONTO. Tokratnemu dogajanju se kot plod mednarodnega prijateljevanja pridružuje še projekcija dokumentarnih filmov, ti pa se bodo delno intermedialno stapljali tudi s scenskim materialom. Poudarek je na vsakovrstnem prepletanju, predvsem širjenju kulturnih perspektiv, ki ga omogočajo medkolektivne in meddisciplinarne izmenjave. Damir Domitrović, programski vodja festivala, je izpostavil problem sodelovanja, ki ga po njegovem mnenju »naše matično« okolje z minimalno podporo kulturnim dejavnostim vedno bolj onemogoča. Zakaj se ime tokratnega EX PONTO glasi Novi mostovi in kaj to pomeni za premik v multimedialno naravo samega festivala, govori Domitrović:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.