Boji na ulicah Kaira in v ljubljanskih galerijah

Kulturna ali glasbena novica
16. 11. 2016 - 15.10

Jasno je, da na pompozne otvoritve razstav ne hodimo zaradi njihove subverzivnosti, temveč brezplačnega ogleda s pogostitvijo. Če ta umanjka, bomo težko rekli dobro besedo. A brez skrbi, na današnji dvojni otvoritvi v Galeriji Vžigalica vas čakata kar dve razstavi, dva govora in posledično tudi dve pogostitvi.

Razstava Dvoboj nas postavlja v središče konflikta med dvema ekipama, ki želita zmagati v konkurenčnem boju. Obiskovalci so hkrati potrošniki in glasovalci, ki se odločijo za najboljši izdelek.

Zasnovo razstave je oblikoval Jani Pirnat, kustos Galerije Vžigalica, ki deluje tudi kot sodnik med dvema ekipama. Ideja takšne razstave je sicer že bila realizirana v Berlinu leta 2011. Ključna razlika med njima je, kot je povedal kustos, da so pri nas umetniki vsaj plačani. Kaj v tej formi razstave pomenijo obiskovalci, je povedal Jani Pirnat.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Drugi pogovor v sklopu pogovorov o afriški literaturi bo potekal brez kakršnekoli pogostitve, kaj šele dveh. Drevi ob 19. uri se v Vodnikovi domačiji obeta pogovor o prvem dobitniku Nobelove nagrade za književnost, ki je pisal v arabskem jeziku, Naguibu Mahfouzu. Pogovor bo potekal s prevajalko njegovih del, Barbaro Skubic, ki je več let živela v Egiptu. Pogovor bo moderirala Aleksandra Gačić.

Naguib Mahfouz ima v slovenščino prevedenih pet del, dve zbirki kratke proze in tri romane, ki sestavljajo Kairsko trilogijo. Prav slednja je njegovo najpomembnejše delo in bo predmet pogovora današnjega večera. Kairska trilogija je generacijski roman, ki se dogaja od 1. svetovne vojne pa vse do 50. let prejšnjega stoletja. Več o njegovem delu in pomembnosti v svetovni literaturi ter navsezadnje razlogih za prejem Nobelove nagrade je povedala moderatorka pogovora Aleksandra Gačić.

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Ana.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.