Bojkot državne proslave

Kulturna ali glasbena novica
25. 6. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v rojstnodnevnih Kulturnih novicah! Včeraj, na predvečer državnega praznika dneva državnosti, sta se v prestolnici odvila dva dogodka, ki kot dve strani kovanca nazorno prikazujeta slovenski družbeni in politični razkol. V centru mesta se je ob tako imenovani uradni proslavi na Kongresnem trgu s pričetkom ob 21. uri vzpostavila tudi alternativna proslavna prireditev. Dogodek z naslovom Bojkotiraj državno proslavo se je na Prešernovem trgu uradno začel ob 19. uri, trg osrednjega slovenskega pesnika z mostovi in pritičnimi ulicami pa so ljudje dodobra napolnili že krepko pred sedmo.

Odpravili smo se na teren in si dogajanje ogledali iz prve roke. No, vsaj tisti alternativni del, saj je bil Kongresni trg ograjen z že dobro poznanimi sivimi ograjami vse od zgornjega brega Ljubljanice do polovice Trga republike. Zaradi omejitev, ki veljajo ob širitvi koronavirusa, je po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje prireditev obiskalo omejeno število ljudi. Prav tako je bilo število obiskovalcev manjše zaradi namernega odklona vabila celotne opozicijske stranke Levica, ki je podprla alternativni shod, in pa Marjana Šarca, ki se je distanciral od obeh proslav. 

Kot rečeno, se je dve uri pred tem na Prešernovem trgu vzpostavila vzporedna prireditev s programom, ki ga je pripravil Aktiv delavk in delavcev v kulturi. Govorni oder so postavili na stopnišču Frančiškanske cerkve, pod katerim so stali protestniki s transparenti. Nekateri oblečeni izključno v črno in pokritih obrazov, večina pa v civilu. Program je poleg govork in govorcev dopolnjeval pevski zbor Kombinatke, katerih pesem je spremljalo petje mnogih prisotnih. Na nasprotni strani trga je pod spomenikom Franceta Prešerna stala skupina nasprotujočih ljudi, ki je na svojem transparentu razkrivala ime Rumeni jopiči in geslo Proti anarhiji. Omenjena skupina antianarhistov je bila obkrožena z večjim številom policistov v oklepni opremi, kar je prisotno množico razburilo. 

Izjava

Rumeni jopiči so z vzklikanjem gesel skušali motiti program in celotno dogajanje.

Izjava

Iz uličnega vrveža je bilo mogoče zaznati utrip in mnenje javnosti.

Izjava

Izjava

Programski del bojkotne proslave so sestavljale pesmi Ženskega pevskega zbora Kombinat.

Izjava

Zbrane je nagovoril Aktiv delavk in delavcev v kulturi.

Izjava

Nadaljuje Petja Grafenauer.

Izjava

Iz Aktiva delavk in delavcev v kulturi še Miha Zadnikar.

Izjava

Med govorkami in govorci so nastopili tudi Mladi za podnebno pravičnost.

Izjava

Nadaljuje govorka Mladih.

Izjava

Glede na to, da je bojkot državne proslave organiziral Aktiv delavk in delavcev v kulturi, smo za mnenje prosili še nekaj obiskovalcev proslave.

Izjava

Nadaljujemo.

Izjava

Izjava

S tem duhom ulice zaključujemo današnje Kulturne novice. Čestitamo vam ob dnevu državnosti in vam želimo kulturen preostanek dneva.

Ženski pevski zbor Kombinat, Pesem uporahttps://www.youtube.com/watch?v=7tr93rbt_1U

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.