Bomo videli

Kulturna ali glasbena novica
NSK
24. 2. 2015 - 15.10

Pred dobrima dvema urama se je zaključila 3. redna seja Nacionalnega sveta za kulturo, ki je bila tokrat posvečena spremembam in predlogom izboljšanja statusa samozaposlenih v kulturi. Področje, ki so ga mnogi predhodni ministri za kulturo postavili za prioriteto in tudi aktualna ministrica je že poudarila potrebo po čimprejšnjih reformah. Poleg stalnih članov Nacionalnega sveta za kulturo so bili tokrat vabljeni še nekateri posamezniki, ki delujejo kot samozaposleni in tako ali drugače probleme podrobneje poznajo. Prav tako sta bili vabljeni na sejo dve večji združenji, ki zastopata samozaposlene, to sta društvi Asociacija in Sindikat Glosa, naposled se je seje udeležila tudi ministrica za kulturo, Julijana Bizjak Mlakar. Tegobe samozaposlenih so širši javnosti že kar dobro znane. Pred enim tednom smo jih tudi predstavili v poročilu s posveta Društva Asociacija v odprtem terminu za kulturo. Morda ne bo odveč ponoviti z empirično analizo podprtega podatka, ki ga je ponovno predstavil predsednik Asociacije, Andrej Srakar, in sicer, da kar 33 odstotkov samozaposlenih v kulturi ne dosega minimalne plače, 75 odstotkov pa jih ne dosega povprečne plače. A posvet je bil posvečen predlogom, tako da se raje posvetimo tem. Srakar je v nekem bazičnem premisleku lepo pokazal, na kateri stopnji že nastajajo problemi:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Verjetno bo slednja analiza kar držala, mi pa prisluhnimo še besedam Denisa Miklavčiča, ki deluje v okviru sindikata GLOSA in je predsednik delovne skupine za obravnavo vprašanj, povezanih s statusom samozaposlenih v kulturi. Zavoljo odsotnosti je njegovo stališče prebrala Alenka Pirjevec:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Nekoliko drugačno mnenje glede trenutnih reform je zastopala Jedrt Jež Furlan, ki se je spraševala o primernosti časa za spremembe:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Kot rečeno je bila na seji prisotna tudi ministrica Julijana Bizjak Mlakar, ki je zaradi drugih obveznosti razpravo po približno eni uri zapustila. Ministrica je izpostavila zavedanje ministrstva glede problematike in poudarila nekaj sistemskih problemov, predvsem pa težavnost usklajevanja različnih področij. Poudarila je, da preko Evropskega socialnega sklada skušajo vsaj delno blažiti vstopanje mladih kulturnikov na trg dela. Problem je tudi splošna prepoved zaposlovanja v javnem sektorju, glavne težave so na finančnem ministrstvu, ki pogosto skuša posegati v že pridobljene pravice. Pripravljajo se tudi spremembe krovnega zakona v kulturi, predvsem velja v zavest vtisniti naslednje ministričine besede:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness