Branje scenarija in zaprtje razstave

Kulturna ali glasbena novica
3. 5. 2018 - 15.10

Potem ko smo praznovali delo, da lahko gremo spet delat, in si obrisali pepel izgorelih kresov, so tako na delu nazaj Kulturne novice in z njimi seveda vedno dejavno kulturno dogajanje. Danes se lahko odpravite v prostore osmo/ze v stolpnico Avtotehne, kjer se bo odvil performans Branje scenarija.

Bralni performans je v kontekstu delovanja platforme predlagala Esta Matković, raziskovalka, socialna koreografinja in arhitektka. Njena dela vključujejo performans in vizualno umetnost ter se povečini vzpostavljajo skozi sodelovanja z drugimi umetniki. Njeno delo v fokus postavlja socialne vidike življenjskih prostorov, ki se manifestirajo v umetnost kot tudi v urbanistični in arhitekturni prostor.

Branje scenarija je delo v nastajanju samoorganiziranega bivanja, ki ga bodo izvajalci glasno brali, osnova pa je vzeta iz umetničine knjige. Knjiga je osnovana iz dokumentacije z njenimi ljubimci na teme ljubezni, intimnosti, meja, queer prostora, feminističnega pristopa, ugibanja, oblikovanja, zakonodaje, pogodbenega prostora in prepustnosti z občinstvom.

Zadnja dela Este Matković so avtobiografska. Umetnica samo sebe v umetniškem procesu postavlja v vlogo poskusnega zajčka, ki ga v večini primerov povezuje z intimo, mejami, pogodbami, socialno fikcijo in performativnosjo. Z distanco do sebe njeno delo dovoljuje vstop v observatorski proces, preko katerega se izrazijo mehanizmi vsakdanjega življenja.

Še danes pa se lahko ob 17:00 odpravite proti Galeriji Vžigalica, kjer bo ob zaprtju razstave Potovanje je praksa je potovanje je... Metoda Blejca potekal zaključni dogodek. Metod Blejc je eksperimentalni umetnik, oblikovalec, fotograf in mentor, ki se ukvarja s strategijami mirovanj in gibanja kot umetniške senzorične izkušnje.

Razstava v arhivskem delu predstavlja osem izkustvenih akcij preteklih potovanj, ki so značilne za doživljajsko prakso umetnika. V dinamičnem delu razstave pa je vzpostavljen umetnikov preplet umetniških praks in metodologij z drugimi umetniki, ki ga dopolnjuje 11 javnih gibalnih in mentalnih eksperimentov za aktivno publiko, ki so se po razporedu izvajali v času razstave. Več o konceptu nam je povedal Blejc.

Izjava

Kaj aktivno vključevanje publike predstavlja za vizualno umetnost?

Izjava

Kulturne novice je pripravila Kaja.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness