Breme in položaj

Kulturna ali glasbena novica
4. 11. 2019 - 15.10

Danes je Asociacija, zagovorniško združenje nevladnih organizacij in samostojnih delavcev v kulturi, zaradi resne bojazni, “da bo ministrstvo za kulturo breme svojih napak preložilo na nevladne organizacije”, sklicala tiskovno konferenco. Strah nevladnikov budi zadnja epizoda v seriji “Programski razpis Ministrstva za kulturo 2018‒2021”. Iz slednjega je januarja 2018 nepričakovano izpadlo in pri tem vzdignilo precej prahu kar nekaj organizacij. Tožbe proti spornim odločbam Ministrstva za kulturo so nedavno dobili Zavod Emanat, Zavod Maska, Zavod Delak in KUD MoTA (Museum of Transitory Arts), o nekaj tožbah pa sodišče še ni odločilo. Prva dva zavoda sta bila nato v procesu ponovnega odločanja o vlogi zopet vključena v sistem javnega financiranja. Toda Asociacija sedaj opozarja, da namerava ministrstvo sredstva, ki so jih pridobile oškodovane organizacije, “očitno zagotoviti na način, da bo zmanjšalo sredstva, ki so jih dobivali dosedanji prejemniki programskih sredstev”.

Predsednica Asociacije Inga Remeta, sicer iz Gledališča Glej, poudarja, da dobljene tožbe nedvoumno kažejo na napako pri podeljevanju sredstev na strani Ministrstva za kulturo:

izjava

Ker sta novi pozitivni odločbi prejeli za zdaj dve organizaciji, podobno rešitev pa pričakujejo še tri druge, se v Asociaciji sprašujejo, ali to pomeni še večje znižanje sredstev:

izjava

Zdi se torej, da ministrstvo pri podeljevanju sredstev ni upoštevalo vsebinskih vidikov prijav, ampak je vloge zaradi varčevanja zavračalo z izgovorom tehnične neustreznosti, in sicer neupravičeno, kot se je sedaj izkazalo v sodnem procesu. Asociacija je zato danes ponovno pozvala Ministrstvo za kulturo, naj ne prelaga finančnega bremena na druge upravičence in naj potrebna sredstva pridobi z dopolnitvijo proračuna za leto 2020. Zadnji rok za dopolnitev je čez dva dni.

Predsednica Asociacije pa je ponovno poudarila, da se financiranje nevladnega sektorja kljub dvigu proračunskih sredstev za kulturo še vedno povečuje najpočasneje, čeprav so potrebe vedno večje.

___

Z današnjim dnem se v Ljubljano vrača Maskin seminar sodobnih scenskih umetnosti. Predavateljev letošnjega seminarja, ki bo potekal v štirinajstdnevnih intervalih od današnjega dne do maja, ne bo združevala kaka posebna tema, ampak položaj: mladost, prekarnost, obrobnost. Kot so zapisali pri Maski, je v delovnih pogojih sedanjosti od predavateljev težko pričakovati, da se bodo odvedli v enotno krovno temo. Zato želijo predvsem odpreti platformo, prek katere bodo predavatelji lahko javnosti predstavili svoje najnovejše raziskave.

Seminar bo danes zvečer ob sedmi uri odprl Primož Krašovec, ki bo pod naslovom Po teoriji in ideologiji predstavil svoje neformalne, nefinancirane in neprojektirane raziskave. Čez štirinajst dni mu bo sledil Jernej Kaluža, ki bo, kakor redno počne na Facebooku in od nedavna zopet tudi v našem etru, obravnaval internetno podtalje. Predavanja bodo brez vstopnine na posluh in ogled ob sedmi večerni uri na Novi pošti.

___

Po zaključku redakcije smo pridobili izjavo Janeza Janše (E. Hrvatina), direktorja Maske, ki je s tožbo uspela. Pojasnil nam je vsebino odločitve upravnega sodišča, ki pravi, da iz odločbe ministrstva ni razvidno po kakšnem ključu je bilo dodeljeno takšno ali drugačno število točk. Dodal je še, da je ministrstvo nevladnike v tožbo takorekoč prisililo, saj je ukinilo možnost ugovora na odločbo.

Izjava Janeza Janše

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.