Brez besed

Kulturna ali glasbena novica
19. 11. 2014 - 14.10

Osnutek predloga interventnega zakona je včeraj znova povzročil razburjenje. Po tem, ko je sviz že 14. novembra zagrozil z možnimi prostesti 3. decembra. Gre namreč še za enega izmed zakonov, ki se sprejemajo v imenu nujnosti varčevanja in je praktično enak osnutku predloga zakona Janševe vlade izpred dveh let. Ob vladni retoriki o delitvi ''bremena krize'' smo zopet priča pripravi zakona, ki bo, če bo sprejet, posegal v zakon o osnovnih šolah in vrtcih in zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in sicer na področjih statusa osnovnih šol, šolskih okolišev in brezplačnemu prevozu v šole in vrtce, poleg tega pa po mnenjih sindikatov prinaša tudi večje obremenitve in odpuščanja.

Po sindikatih so se včeraj dvignili tudi kulturniki, saj po osnutku predloga interventnega zakona, javni zavodi, katerih ustanovitelj so občine in imajo manj kot 15 zaposlenih, ne bi bili več pravne osebe. Temu je včeraj nasprotovalo tudi ministrstvo za kulturo rekoč, da to pomeni, da nekaterih vsebin javnega interesa država ne bi več mogla sofinancirati, kar bi pomenilo nepopravljivo škodo za knjižnice, muzeje, galerije in druge zavode.

Financiranje teh zavodov bi po novem zakonu padlo na pleča občin, ki pa najvrejetneje tega ne bi bile zmožne, kar bi po besedah direktorja piranskega pomorskega muzeja, Franca Jurija vodilo v ''uničenje velikega dela kulturne in izobraževalne mreže''. Očitno se nam zopet obetajo množični protesti, saj kakor je na tiskovni konferenci 14. 11. dejal Branimir Štrukelj osnutek predloga interventnega zakona za kulturo ne prinaša nič dobrega.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

V Škucu bo danes otvoritev razstave vizualnega umetnika Alena Ožbolta. Ker nikjer ni najti nikakršnjega teksta o razstavi, smo se z vprašanjem kaj bo mogoče videti obrnili na umetnika.

*Izjava se nahaja v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness