Brez solz za Palestino

Kulturna ali glasbena novica
23. 11. 2015 - 15.10

S pogovorom z mlado palestinsko pisateljico Widad Tamim, ki bo ob spremljavi Marka Korošca na tradicionalnem orientalskem brenkalu oud predstavila palestinsko filmografijo, se bo danes ob 19. uri v Pritličju odprla serija dogodkov Kulturna ambasada Palestine. Ta nam bo izraelsko okupacijo Palestine in odnos Evrope do tega konflikta pomagala misliti skozi umeščanje palestinske kulture in umetnosti v okvir, iz katerega je zavoljo geopolitičnih razmerij praviloma izključena. O sami idejni zasnovi, zgodovini in ciljih tega projekta smo se pogovarjali z organizatorko Nado Pretnar:

Izjava

V prihajajočem tednu dni se bo v okviru Kulturne ambasade na različnih lokacijah po Ljubljani zvrstil še niz dogodkov na temo palestinskega filma in medijev, osrednji poudarek pa bo predstavljala projekcija dveh filmov znanega palestinskega režiserja Michela Khleifija:

Izjava

 

Brez solz za pedre je naslov po resničnih dogodkih napisanega švedskega dramskega dela avtorja Mattiasa Brunna, ki ga bo režiser Alen Jelen danes ob 20. uri na odru Štihove dvorane Cankarjevega doma premierno postavil v slovenski kontekst. Dokumentaristični zapis raznih primerov zločinov iz sovraštva odpira teme homofobnega nasilja, mizoginije in zaničevanja ženskosti ter lahko opozarja na problematiko zelo aktualnega v nasilje preraščajočega sovraštva do različnih marginaliziranih skupin. Sovražni in homofobni govor je danes namreč vse pogosteje zapakiran v bolj subtilne oblike poimenovane drugačno mnenje, s tem pa je odet v nevaren jezik človekovih pravic. Prav razgrnitev raznih oblik nasilja nad istospolno usmerjenimi je v središču predstave Brez solz za pedre, s premiero in dvema ponovitvama v začetku decembra pa bodo v ŠKUC Gledališču obeležili tudi 15. obletnico gledališkega delovanja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness