Čakalni vakuum

Kulturna ali glasbena novica
7. 2. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, pozdravljeni v predkulturno prazničnih kulturnih novicah. Včeraj je v Ljubljani potekala novinarska konferenca v organizaciji društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija. Bližajoči se čas kulturnega praznika služi kot opomnik za naslavljanje težav in mankov, ki zaznamujejo dejavnost slovenskih kulturnikov. V skladu s tem je novinarska konferenca Asociacije v dnevih pred osmim februarjem že dolgoletna tradicija, ki venomer artikulira vrzeli slovenske kulturne sfere.

Komentar aktualnega političnega dogajanja na področju neodvisne umetnosti ter kulture in Analizo enoletnih projektnih razpisov Ministrstva za kulturo v obdobju 2009-2019 je pospremilo poudarjanje kaotičnega stanja na Ministrstvu za kulturo, ki ga povzroča odsotnost ministra. Funkcijo bi morala zasesti močna politična osebnost ali kandidat s prepričljivo kartoteko na področju kulture, ki bi zmogel učinkovito nasloviti vprašanje porazdelitve letošnjega povišanja sredstev, namenjenega kulturi. Obstoječa odsotnost ministra polje kulture zatorej spreminja v oksimoron.

Četudi je rebalans prinesel zvišanje sredstev za kulturo za nekaj več kot trideset milijonov evrov, čas brez ministra s polnimi pooblastili prostor kulturne sfere potiska v nedoločeno stanje vrzeli, ki nikakor ne zmore ustrezno nasloviti njenih dolgoletnih problemov. O tradicionalnih novinarskih konferencah smo se pogovarjali s predsednico Asociacije Ingo Remeta.

Izjava

O osrednjih problemih na področju kulture ter pričakovanjih prav tako Inga Remeta.

Izjava

Za konec nam Remeta predstavi, kateri ukrepi so po njenem najbolj potrebni.

Izjava

Kulturne novice je pripravila vajenka Tjaša, mentorirala Urška.

 

 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness