Čas za letno animiranje z animateko

Kulturna ali glasbena novica
24. 11. 2021 - 15.10

V ponedeljek naslednji teden se pričenja 18. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Festival se bo  kljub epidemiološkim razmeram najverjetneje odvil v živo, a v omejenem obsegu. Letošnja edicija festivala se bo osredotočala predvsem na zgodovinski pregled pozabljenih avtoric animiranega filma, v ospredju pa bodo tudi izdelki z ekološko in odraslo tematiko, povezano s seksualnostjo in nasiljem.

Animateka je mednarodni festival, ki v sklopu treh tekmovalnih programov vsako leto predstavi produkcijo kratkih animacij iz srednje in vzhodne Evrope, evropske študentske filme in tudi mednarodne filme za otroke ter najstnike. Poleg tega v okviru posebnih programov predstavi specifične tematske sklope, tehnike animacij in zgodovino animiranih filmov ter predvaja celovečerce. Kot vsako leto bo projekcije tudi tokrat pospremil obsežen program pogovorov in razstav.

S štiridelnim programom Njena zgodba bodo letos v ospredju ženske ustvarjalke. Osebne zgodbe bodo razodevale s feministične perspektive, poleg tega bodo na ogled tudi erotični filmi, ki bodo z ironijo in perverznostjo preobračali konvencionalne narative patriarhalnega sveta. Program bo prikazal zgodovino ženskega animiranega filma, ki zajema tudi celovečerce in dokumentarce, nekatere ključne avtorice in njihove kreacije pa je na včerajšnji tiskovki predstavil programski direktor Igor Prassel

Izjava

Letošnji celovečerci se bodo podobno kot animirani dokumentarci dotikali družbenopolitičnih tem, denimo življenja v represivnih političnih režimih. Dva najbolj izstopajoča celovečerca predstavi Prassel:  

Izjava

Kar se tiče domače produkcije, pa Prassel dodaja, da se bodo tokrat na platnu predstavili do zdaj pretežno neznani avtorji: 

Izjava

V okviru programa Študentske panorame bosta prikazani tako tuja kot domača študentska produkcija. Poleg študentarije se bodo predvajale projekcije za mlade in najmlajše v sklopu družinskega programa Slon. Njegove tekmovalne programe bodo tudi letos spremljali okrogla miza in ostali pogovori, kako pa bo potekal, je na tiskovni konferenci opisala selektorica programa, Petra Gajžler

Izjava

Animiral vas je Matej. 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness