Cena knjige

Kulturna ali glasbena novica
4. 2. 2014 - 14.10

RKHV, Kulturne novice, 04–02-2014, po OFF-u

Avizo: U-450

 

Zakon o enotni ceni knjige, ki med drugim določa, da mora založnik sam določiti ceno knjige ter da ta ostaja šest mesecev od izida nespremenjena in enaka za vsakega končnega kupca na vseh prodajnih mestih. Zakon, ki je bil sprejet pred parimi dnevi, že od vsega začetka javne razprave eni založniki podpirajo, drugi pa mu ostro nasprotujejo. Z zakonom o enotni ceni knjige naj bi se razmere na na knjižnem trgu uredile in to naj bi na dolgi rok prineslo več pozitivnih kot negativnih učinkov. Kaj novi zakon pomeni za kupce, kaj za založnike, smo vprašali direktorja v Mladinski knjigi, Miha Kovača. Prisluhnite:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kaj lahko predpis sploh spremeni? Bralnih navad gotovo ne, je pa tudi dejstvo, da že vrsto let knjige kupujemo po ceni, ki je odtisnjena na zadnji platnici. Torej, kaj se od novega zakona obeta bralcem? Cen knjig naj predvsem ne bi zniževali, so pa seveda tudi izjeme, in sicer pri nakupu knjig v prednaročilu, pri serijah ter na knjižnih sejmih in predstavitvah.

 

 

Eden izmed nasprotnikov novega Zakona o enotni ceni knjige, Rok Zavrtanik, pa kot neprimerne ocenjuje prav izjeme, saj ne upoštevajo denimo knjižnih klubov. Obenem navaja, da so založniki pri oblikovanju Zakona bili odrinjeni.

 

Čeprav bo največjo korist od Zakona imela država, je tudi nelogično, da nakup gradiva po nižjih cenah z davkoplačevalskim denarjem ni predvideno omogočiti vsaj knjižnicam. Ampak, knjižni trg bo bolje urejen in v končni fazi bo cena knjige nižja.

 

Sedaj pa nekaj popolnoma drugačnega. V Kopru se bo zvečer začela šesta izdaja festivala 3P – pesniška Prihodnost v Pini, ki ga organizira kulturno izobraževalno društvo Pina. Pogovorili smo se s Karlom Hmeljakom, ki nam je zaupal vse detajle tridnevnega dogodka:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

Kulturne novice je pripravila Iva Boras.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.