Chad srbski satanistični stripači proti virgin nacionalistom

Kulturna ali glasbena novica
27. 10. 2020 - 15.10

Pred dvema tednoma so iz Srbije poročali o vandalizaciji retrospektivne razstave umetniške skupine MOMCI. V poslopje umetniške galerije Stara Kapetanija je 13. oktobra vstopila skupina 15 zamaskiranih mladeničev, ki so odvrgli solzivec in s sten potrgali dela skupine. Domneva se, da so bili zamaskiranci pripadniki skrajnih desničarskih skupin, ki so že v preteklosti pustošile po srbski kulturni krajini. Kolektiv je zaradi humornega, satiričnega prikaza nacionalističnega nasilja v obdobju jugoslovanske vojne prejel tudi anonimne grožnje s smrtjo. V bran pa so jim v obliki protestov stopile razne neodvisne kulturne organizacije.

Stripovska skupina MOMCI je bila aktivna od leta 1992 do leta 2001, ko je srbsko stripovsko sceno poleg vojne močno zaznamovala eksplozija agresivnih in glasnih metalskih skupin. Momci so vojno nasilje na Balkanu prikazovali skozi ekscesno, že rahlo satanistično in z metalom navdahnjeno estetiko. S humorjem so upodabljali predvsem absurde srbske cenzure in se zavzemali za svobodo govora. S tem so se ločili od naivnosti klasičnih stripov, ki zaradi anahronosti pač niso bili sposobni dohajati grozot takratnega življenja v Srbiji. 

Slika Kenjkavac, ki je na novi razstavi skupine izzvala največji val ogorčenja in vodila k napadu, je prikazovala s sekiro presekanega in v luži krvi ležečega novorojenca. Z napisom “Bebac koj mnogo kenja pa dobije skiru u glavo” so MOMCI želeli opozoriti na pozive k nasilju nad otroki v tedanjih srbskih medijih, a je bilo njihovo sporočilo razumljeno obratno. Skrajno desno udrihanje po delih režiserjev, pisateljev in ostalih kulturnih delavcev je v Srbiji pogost problem, še posebej, če umetniki izpostavljajo grozote Miloševićeve vlade med jugoslovansko vojno. 

Pri tem je posebej zaskrbljujoč odgovor srbskega ministrstva za kulturo, ki je sicer obsodilo napad na razstavo, a je hkrati poudarilo, da se ta ne bi smela pripetiti, saj razstavljena dela predstavljajo, citiramo, “patologijo in deviacijo zavesti, ne pa umetnosti v katerikoli njeni obliki”, konec citata. Nadalje je ministrstvo z uporabo nacistične retorike razstavo označilo za “zlobno”, njene avtorje pa za pripadnike podzemlja ljudskega uma. 

Retorika ministrstva za kulturo tako spominja na propagando v sovražnih kampanjah, četudi tega ne počenja tako očitno. Potezo ministrstva je komentiral tudi eden izmed pripadnikov skupine MOMCI, Marko Somborac, ki je izjavil, da srbski politiki pač nimajo smisla za humor, kajti, citiramo, “vsi naši politiki so kruti. Tako je bilo tudi, ko so bili drugi na oblasti. Čeprav ni bilo pritiskov in zastraševanja ali pa jih je bilo manj, v praksi ni bilo drugače.” 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.