CODE:RED Tadeja Pogačarja

Kulturna ali glasbena novica
20. 9. 2018 - 15.10

V Mestni galeriji Ljubljana se danes ob 20.00 odpira razstava Tadeja Pogačarja CODE:RED, ki jo pripravlja v sodelovanju s P.A.R.A.S.I.T.E. muzejem sodobne umetnosti & Centrom in Galerijo P74. S postavitvijo v galerijskem prostoru bo Pogačar predstavil dokončno obliko svojega več letnega istoimenskega projekta. Začetki projekta segajo v leto 1999 in je na bienalnih razstavah v različnih formatih reprezentacije bil predstavljen v Benetkah, Pragi, Tirani, São Paulu in Istanbulu. Več o procesu dela nam je povedal Tadej Pogačar.

Izjava

Umetniško delo Tadeja Pogačarja je sestavljeno iz dokumentarnega gradiva, besedil, intervjujev, videov, fotografij in časopisov. Umetnikovo središčno tematiziranje je postavljeno v problematiko paralelne ekonomije in naslavlja vprašanja, povezana s trgovino z ljudmi, povezano s seksualno industrijo in vprašanji človekovih pravic seksualnih delavcev. Umetnik se v odnosu marginalnih skupin z različni umetniškimi institucijami vzpostavlja kot posrednik v vlogi raziskovalca, opazovalca, mediatorja in nenazadnje prevajalca družbene stvarnosti v kontekst umetnosti. O izbiri ozkega, a hkrati širokega tematskega polja ponovno Pogačar.

Izjava

Umetnika smo povprašali tudi o tem ali je projekt že od samega začetka ime predvideno celostno razstavo?

Izjava

Stripovski sladokusci pa ste se lahko pred desetimi minutami udeležili stripovske delavnice pod vodstvom gostje francoske risarke Lise Mandel. Je prejemnica več nagrad in ustanoviteljica zbirke Sociorama, ki preko stripa prikazuje in predstavlja sociološke raziskave. Projekt je Lisa Mandel skovala s sociologinjo Yasmine Bouggo, osredotoča pa se na spremljanje vsakdana migrantov v francoskem mestu Calaisu, imenovanem Džungla. Knjiga Novice iz džungle so izšle lani pri založbi Casterman.

Ker je za prijave in udeležbo na delavnici že nekoliko prepozno, vam sporočamo, da se lahko kljub temu ob 19.00 udeležite pogovora z avtorico na dvorišču Vodnikove  domačije. Z risarko se bo pogovarjal Izar Lunaček, ki bo pred tem predstavil in prebiral t. i. bisere iz svoje frankofonske knjižnice. Delavnice in pogovor bodo potekali v okviru regionalnega projekta, katerega namen je izpostaviti sodobno žensko striparsko literaturo, ki ga prireja Francoski inštitut v Ljubljani v sodelovanju z Zavodom Stripolis.

Kulturne novice je zložila Kaja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness