Copy Pašta

Kulturna ali glasbena novica
14. 11. 2019 - 15.10

***

Ali zaupate temu radiu? Ali zaupate temu glasu? Kako ste prepričani, da so novice, ki jih ravnokar poslušate, verodostojne? So to “lažne novice” ali “prave novice”? Ali so nemara “alternativna dejstva”? Kako veste, da nismo le prepisali nekega piarovskega teksta? Pa tudi če smo ga, ali nam zdaj zaupate manj? Ali imate v poplavi informacij in informacijskem šumu sploh čas ločiti zrna od plev? Ali je komu sploh mar?

***

S takimi vprašanji se v okviru teme Skupno znanje ukvarja letošnji 26. bienale oblikovanja BIO 26, ki se bo otvoril nocoj ob 18.30 v podhodu Ajdovščina in bo potekal do 9. februarja. Specifiko bienala in njegove letošnje izdaje nam je predstavil direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik.  

Izjava.

Avstrijski kustos Thomas Geisler, ki je kuriral bienale skupaj s pomočnico Aline Laro Rezende, nam je pojasnil osrednji koncept festivala: idejo skupnega znanja kot nečesa, kar povezuje določeno skupnost.

Izjava.

Bienale sestavljajo trije sklopi. Odprto znanje vsebuje šest zmagovalnih projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona, ki so pripravljeni v sodelovanju s šestimi institucijami za produkcijo in posredovanje znanja, kjer bodo tudi predstavljeni, Narodno in univerzitetno knjižnico, Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, Univerzo v Ljubljani, Domom starejših občanov Fužine, Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani in časopisno hišo Delo. Več o njih Čelik. 

Izjava.

Drugi sklop, Deljeno znanje, ki bo na ogled v zapuščenih prostorih podhoda Ajdovščina, obsega spremljevalne projekte. Ta sklop ni kuriran, pač pa je odprta platforma, na katero so se lahko prijavili vsi, ki niso bili sprejeti v delovne skupine. Osrednji del - Skupno znanje - ki obravnava problem krize informacij, bo na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Nabor različnih avtorjev, tudi mentorjev delovnih skupin, ima intermedijsko naravo - od odprtih sistemov do modelov posredovanja novic, kot nam je pojasnil Čelik.  

Izjava.

***

Nocoj se v Španskih borcih otvori festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa 2019, poimenovan po eni od pionirk slovenskega sodobnega plesa, koreografinji Živi Kraigher. Festival, ki bo potekal do sobote, organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in se posveča sodobnoplesni ustvarjalnosti mladih od 14 let naprej. Iz nabora plesnih točk in predstav, ki sta jih izbrala umetniška vodja Nina Meško in državni selektor Igor Sviderski, bi izpostavili predvsem avtorska dela študentskih plesalcev in koreografov. 

Nocoj ob 20. uri bo na ogled plesna predstave Urše Rupnik in Ursus dancers Druga prihodnost. Jutrišnji program treh avtorskih solov, ki se bo prav tako začel ob 20. uri, pa bo obsegal predstavo Padli angel, sodelovanje plesalca Filipa Štepca in koreografinje Leje Jurišič, avtorsko predstavo Vse o mojih materah plesalke Kaje Vajdetič ter še plesni nastop selektorja Igorja Sviderskega z naslovom Ne bom več hodil tu, v katerem obeležuje 30-letnico plesanja in demonstrira, kako se giblje telo petdesetletnika. Več o svojem projektu nam je povedal Igor Sviderski:

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness