Dan državnosti

Kulturna ali glasbena novica
23. 6. 2020 - 15.20

Na včerajšnji podelitvi odličij za arhitekturne dosežke je Sklad arhitekta Jožeta Plečnika podelil Plečnikovo nagrado 2020 avtorjem Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana. Nagrado so prejeli Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss. Žirija v utemeljitvi poudari pomen celostnega oblikovalskega pristopa, ki, citiramo, “je avtorjem omogočil dosledno izpeljavo koncepta v vseh merilih: tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe ali posameznega arhitekturnega elementa in detajla”, konec citata. Plečnikove medalje so prejeli Rok Žnidaršič, Žiga Ravnikar, Tomaž Vuga in Matevž Vidmar Čelik. Podeljeni sta bili tudi dve študentski Plečnikovi priznanji, in sicer Vidu Žnidaršiču ter Valentinu Tribušonu Ovseniku.

Približuje se dan državnosti, ki obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki sta bili razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Od tistega dne vsako leto država slovesno vzdušje obeleži s proslavo. Za scenarista letošnje proslave je   koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve z generalnim sekretarjem vlade Božom Predaličem na čelu določil Igorja Pirkoviča, novinarja in avtorja besedil slovenske glasbe ter člana Društva pesnikov slovenske glasbe. Na strani društva so zapisali, da Pirkovičev opus obsega prek petsto del, sodeloval pa je z več kot stotimi glasbenimi izvajalci, med katerimi so Nuša Derenda, Helena Blagne, Natalija Verboten, Tanja Žagar, Vili Resnik, Edvin Fliser, Navihanke, Vesele Štajerke, Veseli svatje, Veseli Dolenjci in Okrogli muzikanti.

S scenaristom državne proslave Igorjem Pirkovičem smo se pogovorili o vsebini državne proslave.

Izjava

Glede na to, da se po svetu trenutno protestira proti policijskemu nasilju, nas je zanimalo, ali izbira policijskega orkestra na proslavi komentira svetovno protestniško dogajanje.

Izjava

Državna proslava pa ne bo edina proslava, ki jo bo jutri mogoče obiskati v centru Ljubljane. Aktiv delavk in delavcev v kulturi poziva k aktivnemu bojkotu državne proslave. 24. junija 2020 ob 19. uri se bodo podobno misleči zbrali na Prešernovem trgu, kjer bodo izvedli svoj lastni program. V pozivu k aktivnemu bojkotu so zapisali, citiramo: “Republika Slovenija je plebiscitarno odločitev prebivalstva za odcepitev od Jugoslavije zlorabila za restavracijo že preseženega kapitalizma, za ropanje družbene lastnine, za izbris dela prebivalstva, za etabliranje nedotakljivega političnega razreda in njegovih oprod — plenilske bankirsko-finančno-gospodarske kamarilje, ki je v neoliberalnem zamahu povsem osiromašila okolje in družbo, zdesetkala s krvjo pribojevane delavske in človekove pravice, za svoj obstoj izkoristila sramotno podplačano družbeno reprodukcijo in ljubko

deželo na sončni strani Alp spremenila v žalobno provinco, kjer ima zagotovljeno prihodnost samo manjšina.” Konec citata.

Klicali smo režiserja Jašo Jenulla, ki v imenu Aktiva bojkota danes ni želel komentirati, saj bodo na izjave odgovarjali šele jutri. Povedal nam je le, da na Prešernovem trgu jutri ob 19.00 pričakujejo več tisoč ljudi.

Svoj pogled na bojkot državne proslave in njeno alternativo pa je komentiral Pirkovič.

Izjava

Na bojkot državne proslave se je včeraj v pogovoru za Novo24TV odzval tudi predsednik vlade Janez Janša. Citiramo. "Pozivanje na antiproslavo ob dnevu državnosti je nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami 'normalnost' in 'civilizacija'. Upam, da si bodo organizatorji antiproslave do srede premislili."

Izjavo predsednika vlade komentira Pirkovič.

Izjava

Bojkot državne in vzporedno proslavo Aktiva delavk in delavcev v kulturi je za Radio Študent komentiral tudi pesnik Boris A. Novak.

Izjava

Poslovimo se s pesmijo, ki jo je na današnjo temo napisal Boris.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness