Dan kislih kumar

Kulturna ali glasbena novica
8. 4. 2016 - 15.12

Navadna kumara (Cucumis sativus), Marilyn Monroe zelenjavnega sveta, Miss družine bučevk 2015, obljublja telesom svojih častilcev in častilk mnogovrstne blagodejne učinke. Med drugim varuje njihove možgane, zmanjšuje možnost pojava raka, deluje protivnetno in seveda protistresno, pomaga vzdrževati zdravo telesno težo in za nameček še osveži dah. Prav zato so že Rimljani vedeli, da je dobro imeti kakšno kumaro na mizi vsak dan v letu, oploditve voljna rimska dekleta pa so jih nosile kar za pasom. Ta valjasta lepotička in njeni kulinarični prijatelji se tako že skozi celotno zgodovino vsiljujejo v odprtine človeških življenj.

Kako in zakaj je hrana dobila takšno moč, se je v svoji zbirki filozofsko antropoloških esejev z naslovom Kuhinja z razgledom spraševala doktorica antičnih študij Svetlana Slapšak. Predstavila jo je danes opoldne v prostorih Društva slovenskih pisateljev kot eno izmed knjižnih novosti Tedna knjige v knjigarni Goga. S svojo pesniško zbirko Vrata raja se ji je pridružil tudi novinar in pesnik Ahmed Burić.

Od zelenjavnih sladkosti pa k slikarskemu platnu in kamnitim blokom. Ob 19.00 bo v Mestni galeriji Nova Gorica potekala otvoritev pregledne razstave slikarja, kiparja in ilustratorja Petra Abrama. Več o tem, kdo je in kaj počne, nam je razložila galerijska predstavica za stike z javnostmi.

Izjava

Povprašali smo jo tudi, kako so v pregledu zastopana različna obdobja umetnikovega ustvarjanja.

Izjava

Kraško površje izrazito oblikujejo tekoče vode, veliko vode pa bo teklo tudi v Mostah. Velika dvorana kulturnega centra Španski borci bo jutri, torej 9. aprila, ob 10.30 gostila plesno prireditev – tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev. Sodeč po opisu dogodka, tako že vsa leta opozarjajo na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Potek dogodka nam je orisala Maja Čander z ljubljanskega zavoda za razvoj in promocijo kulture, Kreativna baza:

Izjava

Letošnja tema te plesne miniature bo Voda - substanca, ki druži vse živo, kapibaro in regrat, in, da se navežemo na začetek, tudi kumaro in človeka. Več o vòdi še enkrat Maja Čander.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness