Dan neuvrščenih

Kulturna ali glasbena novica
25. 5. 2020 - 15.10

Novice začenjamo, kot je edino pravično in primerno, z obeleževanjem dneva mladosti. Z dogodkom nekaj časa po dejanskem dnevu rojstva praznujemo rojstni dan tovariša Josipa Broza Tita. Letošnje leto bi jih dopolnil že 128, vsa čast in slava mu! Pa poslušajmo nekaj stihov, ki so jih otroci SFRJ posvetili Titu ob zadnjem dnevu mladosti v njegovem življenju leta 1979.

Dan Mladosti

Nadaljujemo v Galeriji Fotografija v Ljubljani, v kateri na današnji dan začenjajo z razstavo, ki nosi naslov Tito in fotoaparat. Gre za zbirko fotografij slovenskega fotografa Joca Žnidaršiča, ki ga je v 70. letih prejšnjega stoletja Tito izbral za osebnega fotografa v Sloveniji. Več o avtorju in okoliščinah nastanka fotografij je z nami delila lastnica in vodja Galerije Fotografija Barbara Čeferin:

Izjava

Čeferin nadaljuje še o idejni zasnovi fotografske razstave:

Izjava

Zaključujemo v Vodnikovi domačiji Šiška, v kateri bodo danes ob 20. uri obeleževali mednarodni dan Afrike. Z dogodkom praznujejo obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti oziroma današnje Afriške unije, ki je bila ustanovljena 25. maja 1963. Afriški kulturi je v Vodnikovi domačiji Šiška posvečena serija predavanj in pogovorov, ki odpirajo prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, aktualizirajo afriško literaturo in ji dajejo primeren kulturno-literarni okvir. Ob tokratnem dogodku se bosta Grega Ulen in Aleksandra Gačić pogovarjala o senegalskem pisatelju in pesniku Ousmanu Sembènu ter njegovi knjigi Božje paličice, ki je izšla leta 1960. 

O izbiri avtorja in dela je z nami spregovorila moderatorka pogovora Aleksandra Gačić:

Izjava

Nadalje je Gačić izpostavila okoliščine nastanka izbranega dela: 

Izjava

Gačić zaključi z ideološko usmerjenostjo Ousmana Sembèna in vplivom njegovih nazorov na literarno delo.

Izjava

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness