DAO IN JAZZ

DAO IN JAZZ

Kulturna ali glasbena novica
29. 4. 2019 - 15.10

Drago trpeče poslušalstvo, ker se zavedamo neznosnosti vašega življenja, raznovrstnih muk kapitalističnega vsakdana, si s praxisom »kulturnega novičarstva« tokrat prizadevamo za nič manj kot odpravo morečosti vaše eksistence. Pri tem nam bo – kot se spodobi – pomagala Kitajska, čarobna dežela prihodnosti, v kateri večtisočletna duhovna tradicija uspešno blaži tegobe kapitalističnega izkoriščanja. Napotujemo vas v Narodni muzej Slovenije – Metelkova, kjer boste v teku dveh predavanj morebiti spoznali pot svojega duhovnega odrešenja – izvedeli boste nekaj o eni izmed največjih in najstarejših filozofskih tradicij Kitajske: daoizmu.

Predavanji, ki ju skupaj organizirata zasebni zavod QI LAB in Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije, potekata v okviru seminarja Wudang kung fu-ja. Predavatelj je tokrat Yuan Limin, ki bo svojo vednost o daoizmu posredoval v kitajskem jeziku s sprotnim tolmačenjem v slovenščino in angleščino. Nekaj o predavatelju nam je povedal eden izmed organizatorjev dogodka Jure Čeh:

Izjava.

Nekaj splošnih informacij za tiste, ki niste seznanjeni z daoizmom. Eden izmed temeljev daoistične misli in prakse je delo Dao De Jing, ki je najpogosteje pripisano avtorju Laoziju. V njem so razdelani nekateri osnovni pojmi daoizma, med katerimi je poglavitni seveda »dao« – to je ime za gibanje realnosti same, s katero naj bi se posameznik poskušal uskladiti. Šele takrat, ko je dosežena skladnost z daom, je človek deležen najvišje duhovne izpopolnitve: harmoničnega življenja.

Tisti, ki so usklajeni z daom, delujejo na način, ki je v Dao de Jingu označen s pojmom wu-wei – ta je pogosto zavajajoče preveden kot »nedelovanje«, čeprav ne gre zares za nedelovanje v najostrejšem pomenu besede, za inertnost ali pasivnost – gre prej za delovanje brez napora ali nasilnega upora; gre za spontano delovanje, ki je v skladu s tokom narave. Tovrstno delovanje je povsem krepostno, obenem pa ga spremlja umirjeno zadovoljstvo – prisotno je le pri najvišjih modrecih, ki ne poskušajo spreminjati naravnega in družbenega sveta, temveč so z njim v popolnem sozvočju.

Za dosego daoistične modrosti je potrebna nekakšna izpraznitev posameznika, njegova osvoboditev od konvencij družbenega življenja. V polje družbene konvencionalnosti sodi tudi jezik, ki sodeč po naukih Dao de Jinga zavira pravo spoznanje – odreči se je treba rigidnosti diskurzivnega razuma in se upreti na vrsto meditativnih praks, da bi se lahko uskladili z daom.

Tekst, ki ga bo danes na svojem prvem predavanju obravnaval Yuan Limin, črpa iz naukov Dao De Jinga – gre za delo neznanega avtorja, imenovano Qingjing Jing ali Klasik o jasnosti in miru. Par informacij o tem tekstu nam je podal Čeh:

Izjava.

Na drugem predavanju, ki bo potekalo jutri, pa bo Yuan Limin govoril o zdravju, kot ga pojmuje daoistična tradicija. Nekaj o vsebini drugega predavanja nam je zaupal Čeh:

Izjava.

Za konec bi parentetično opozorili še na že potekajoči kulturni dogodek, in sicer Mednarodni dan jazza, ki v Sloveniji presenetljivo traja kar teden navadnih dni –  začel se je v petek, 26. aprila, zaključil pa se bo 3. maja. V sodelovanju z Unescom je pripravljena vrsta koncertov, enega izmed katerih se lahko udeležite danes zvečer na Starem trgu v Ljubljani. Nastopal bo Rok Zalokar kvartet – to so pianist Rok Zalokar, vokalistka Eva Poženel, basist Dejan Hudoklin in bobnar Andro Manzoni.

Kulturne novice je pripravil Arne.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness