DAO IN JAZZ

Kulturna ali glasbena novica
29. 4. 2019 - 15.10

Drago trpeče poslušalstvo, ker se zavedamo neznosnosti vašega življenja, raznovrstnih muk kapitalističnega vsakdana, si s praxisom »kulturnega novičarstva« tokrat prizadevamo za nič manj kot odpravo morečosti vaše eksistence. Pri tem nam bo – kot se spodobi – pomagala Kitajska, čarobna dežela prihodnosti, v kateri večtisočletna duhovna tradicija uspešno blaži tegobe kapitalističnega izkoriščanja. Napotujemo vas v Narodni muzej Slovenije – Metelkova, kjer boste v teku dveh predavanj morebiti spoznali pot svojega duhovnega odrešenja – izvedeli boste nekaj o eni izmed največjih in najstarejših filozofskih tradicij Kitajske: daoizmu.

Predavanji, ki ju skupaj organizirata zasebni zavod QI LAB in Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije, potekata v okviru seminarja Wudang kung fu-ja. Predavatelj je tokrat Yuan Limin, ki bo svojo vednost o daoizmu posredoval v kitajskem jeziku s sprotnim tolmačenjem v slovenščino in angleščino. Nekaj o predavatelju nam je povedal eden izmed organizatorjev dogodka Jure Čeh:

Izjava.

Nekaj splošnih informacij za tiste, ki niste seznanjeni z daoizmom. Eden izmed temeljev daoistične misli in prakse je delo Dao De Jing, ki je najpogosteje pripisano avtorju Laoziju. V njem so razdelani nekateri osnovni pojmi daoizma, med katerimi je poglavitni seveda »dao« – to je ime za gibanje realnosti same, s katero naj bi se posameznik poskušal uskladiti. Šele takrat, ko je dosežena skladnost z daom, je človek deležen najvišje duhovne izpopolnitve: harmoničnega življenja.

Tisti, ki so usklajeni z daom, delujejo na način, ki je v Dao de Jingu označen s pojmom wu-wei – ta je pogosto zavajajoče preveden kot »nedelovanje«, čeprav ne gre zares za nedelovanje v najostrejšem pomenu besede, za inertnost ali pasivnost – gre prej za delovanje brez napora ali nasilnega upora; gre za spontano delovanje, ki je v skladu s tokom narave. Tovrstno delovanje je povsem krepostno, obenem pa ga spremlja umirjeno zadovoljstvo – prisotno je le pri najvišjih modrecih, ki ne poskušajo spreminjati naravnega in družbenega sveta, temveč so z njim v popolnem sozvočju.

Za dosego daoistične modrosti je potrebna nekakšna izpraznitev posameznika, njegova osvoboditev od konvencij družbenega življenja. V polje družbene konvencionalnosti sodi tudi jezik, ki sodeč po naukih Dao de Jinga zavira pravo spoznanje – odreči se je treba rigidnosti diskurzivnega razuma in se upreti na vrsto meditativnih praks, da bi se lahko uskladili z daom.

Tekst, ki ga bo danes na svojem prvem predavanju obravnaval Yuan Limin, črpa iz naukov Dao De Jinga – gre za delo neznanega avtorja, imenovano Qingjing Jing ali Klasik o jasnosti in miru. Par informacij o tem tekstu nam je podal Čeh:

Izjava.

Na drugem predavanju, ki bo potekalo jutri, pa bo Yuan Limin govoril o zdravju, kot ga pojmuje daoistična tradicija. Nekaj o vsebini drugega predavanja nam je zaupal Čeh:

Izjava.

Za konec bi parentetično opozorili še na že potekajoči kulturni dogodek, in sicer Mednarodni dan jazza, ki v Sloveniji presenetljivo traja kar teden navadnih dni –  začel se je v petek, 26. aprila, zaključil pa se bo 3. maja. V sodelovanju z Unescom je pripravljena vrsta koncertov, enega izmed katerih se lahko udeležite danes zvečer na Starem trgu v Ljubljani. Nastopal bo Rok Zalokar kvartet – to so pianist Rok Zalokar, vokalistka Eva Poženel, basist Dejan Hudoklin in bobnar Andro Manzoni.

Kulturne novice je pripravil Arne.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.