Darežljivost na ljubljanski ribarnici

Kulturna ali glasbena novica
6. 12. 2021 - 15.10

Danes se v Kulturnih novicah veselimo včerajšnjega darežljivega prihoda svetega Miklavža. V razstavnem prostoru DobraVaga so se ob prihodu prvega dobrega moža zime veselili že minula petek in soboto z otvoritvijo razstave Sveže ribe, dobra vaba ter Miklavževim srečelovom mladega ljubljanskega umetniškega kolektiva Podmladek.

Ponavljajoči se format razstave Sveže ribe, ki spominja na umetniški sejem, se v prostorih DobreVage odvija vsake tri mesece. Namen primarno prodajne razstave je predstavitev nove umetniške produkcije mladih ustvarjalk in ustvarjalcev, delujočih v Sloveniji. Koncept nam opiše ena od kuratoric, Urška Kleindienst.

izjava

Na decembrski ediciji sodeluje šestinpetdeset umetnic in umetnikov s približno dvesto deli manjših formatov. Na ogled in za nakup so razstavljeni unikati, grafike, manjše skulpture, pa tudi uporabni objekti, ki so jih oblikovali umetnice in umetniki. Zaradi velikega števila sodelujočih je bilo usklajevanje in razporejanje del v prostor z relativno malo stenskega prostora za organizatorice velik zalogaj.

izjava

Nadaljnje kuratorske odločitve in novosti tokratnega ribolova podrobneje komentira Urška Kleindienst.

izjava

Decembrska razstava je zaradi sovpadanja s prazničnim obdarovanjem praviloma najuspešnejša edicija. 20 odstotkov zaslužka od prodane umetnine pripada organizatorju – DobriVagi, 80 odstotkov pa gre v umetničin žep. Dodatna spodbuda k nakupu del je bil tokrat tudi dvodnevni srečelov umetniškega kolektiva Podmladek. Prispevek za srečko je znašal dva evra. Vita Eva Weisseisen, članica kolektiva, opiše petkovo dogajanje.

izjava

Kolektiv Podmladek sestavlja devet prijateljev, umetnic in umetnikov likovne akademije v Ljubljani, ki skupaj ustvarjajo že skoraj štiri leta. Osrednja praksa kolektiva je brisanje meja med vsakdanjim življenjem in »visoko« umetniško prakso s pomočjo ironije ter humorja. Programska strategija njihove prakse pa je postavljanje socialne infrastrukture in mreženja z namenom lažjega preživljanja na umetniški sceni. Vita Eva Weisseisen opiše praktične aspekte skupinskega delovanja.

izjava

Mlade umetnike lahko z nakupom njihovih del na ljubljanski tržnici podprete vse do konca januarja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness