Delno potešena žeja

Kulturna ali glasbena novica
17. 5. 2021 - 15.10

DELNO POTEŠENA ŽEJA

V petek, 14. maja, so se na Dunaju odprle sedemdesete Wiener Festwochen – svojevrstne netradicionalne festivalske igre, ki v programu združujejo gledališče, performans, ples, glasbo, likovno umetnost, inštalacijo, okrogle mize in delavnice. Začetki festivala segajo v leto 1951, ko so zaradi avstrofašizma in nacizma izolirani Dunaj zasedale zavezniške sile, domačini pa so žejno željni glasbe in kulture ustanovili dogodek, ki bi mesto in državo znova povezal z mednarodnimi tokovi umetnosti in kulture. No, najprej so si slasti kulture zaželeli zase.

Ujeli smo nekaj besed z novinarske konference z umetniškim vodjo Christophom Slagmuylderjem, ki snuje program od leta 2018. Povedal je, kako danes razumejo svojo vlogo na festivalu.

Izjava

Festival je znan po raznolikosti predstavljenih umetniških pozicij, eksperimentalnem programu in večplastni vsebini. Bolj kot na izvajanje produkcij zvenečih umetniških imen in s tem privabljanje dodatnih turističnih množic se festival osredotoča na izvajanje programov ustvarjalk in ustvarjalcev različnih, tudi neevropskih kulturnih kontekstov, ki se predstavljajo lokalni publiki.

Izjava

Tokratni festival bo potekal v hibridnem formatu, v treh fazah: prvi del se je pričel 14. maja s slavnostnim koncertom in otvoritvijo razstav, drugi del se razteza od 3. junija do sredine julija, tretji pa od 24. avgusta do sredine septembra. V drugem delu se bodo predstavile gledališke in plesne produkcije ter performansi, tretji del pa bo prežet z diskusijami in delavnicami.

Na festival se smemo pod določenimi pogoji odpraviti tudi sami. Poleg obveznih personificiranih sedišč za končne uporabnike in zgolj 50-odstotno zasedenostjo teh sedišč velja za obisk obvezna predložitev negativnega testa, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o okrevanju po okužbi. Na dunajskem festivalu bodo pred začetkom dogodka možna brezplačna testiranja kar na kraju samem. Te opcije za zdaj v slovenskem prostoru še ni.

Vladni ukrepi za sprostitev kulturnih prireditev v večjem obsegu so si v Avstriji in Sloveniji nadvse podobni. Mitji Šuštarju, predsedniku Sindikata kulture in narave Slovenije, se zdijo tako imenovane »PTC pogoji« problematični.

 Izjava

Sindikat in celo vrsto drugih kulturnih ustanov in organizacij moti diskrepanca med pravili, ki je Ministrstvo za kulturo do zdaj še ni zares utemeljilo. Šuštar se sprašuje.

 Izjava

Intendant dunajskega festivala, Christophe Slagmuylder, zaključi novinarsko konferenco prav tako neučakano, a v vizionarskem slogu.

Izjava

Če tudi vas daje nepotešljiva žeja po kulturi in umetnosti, danes ob osmi uri s projekcijo filma Cirkus Charlieja Chaplina odpira svoja vrata Slovenska kinoteka. Vstop na prvo projekcijo po sedmih mesecih za 42 v dvorani dovoljenih gledalcev prost. Nenavadni segregaciji dostopnih protokolov pa se ne boste mogli izogniti niti tu. Za ogled filma boste namreč morali predložiti potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali test. Tisti, ki nimate ne enega, ne drugega, ne tretjega, pa si lahko kljub temu v prostorih Slovenske Kinoteke ogledate razstavo o delu Franceta Štiglica.

 

Kulturne novice je pripravila Andrea.

 

Foto: 70 Jahre Wiener Festwochen - Das Konzert © Ines Bacher

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness