Denar ali Umetnost?

Kulturna ali glasbena novica

Vse od velikega gospodarskega zloma leta 2008 nas poskušajo prepričati, da kriza pravzaprav ni nič slabega, temveč da je to velika priložnost. Velika priložnost, da se na novo izumimo in osvobodimo. Zakaj bi namreč delali 8 ur na dan za nekoga drugega v službi, v kateri sploh ne uživamo, ko pa lahko odpremo s.p. ter tako postanemo sam svoj šef.  Podjetništvo je postalo najvišja vrlina, podjetnik pa ideal, junak našega časa, ki nas bo rešil iz krize in stagnacije ter nas popeljal na pot nenehnega razvoja.

To narativo je Ameriška umetnica Jennifer Lyn Morone vzela zares. Leta 2014 se je registrirala kot podjetje in svojo identiteto spremenila v korporacijo. Vse to z namenom, da bi postavila pod vprašaj vrednost posameznika v današnji ekonomiji, ki jo poganjajo podatki. Tako je začela zbirati vrsto različnih podatkov o sebi, ki si jih lasti njeno podjetje. Umetnico smo vprašali, zakaj se je odločila za ta korak:

izjava se nahaja v posnetku

Prav tako smo umetnico vprašali, katere podatke zbira in ali jih, tako kot druga podjetja, prodaja?

izjava se nahaja v posnetku

Za konec pa smo jo vprašali, v čem se pravzaprav njen projekt razlikuje od vsem znane prakse ustanavljanja s.p.-jev kot oblike prekarnega zaposlovanja?

izjava se nahaja v posnetku

Umetnico in njeno razstavo lahko ujamete ob 19. uri v galeriji Aksioma.

Večer lahko nadaljujete v galeriji Vžigalica, kjer se ob 21:30 odprl festival Svetlobna Gverila. Tema letošnjega festivala bi morala biti Slovencem precej blizu, saj se loteva narodove priljubljene teme “Spominov”. V času festivala bo cela kopica avtorjev s svetlobnimi inštalacijami in video projekcijami postavljala pod vprašaj tako posameznikov kot tudi širši družbeni odnos do spominjanja. Inštalacije pa se bodo iz galerije prelile tudi na bližnje ulice okoli galerije.

Spomini igrajo pomembno vlogo pri izgradnji človekove individualnosti in pomagajo določiti njegov položaj v svetu. Vendar pa lahko to dosežemo tudi z drugimi stvarmi. Zato smo eno izmed programskih selektoric Katerino Mirović vprašali, zakaj je ravno vloga spominov tako pomembna in zakaj so se odločili na letošnji ediciji festivala izpostaviti ravno spomine in spominjanje:

izjava se nahaja v posnetku

 

Kulturne novičke je pripravil Denis Adanalić

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness