Didaktično o modernizmu

Kulturna ali glasbena novica
21. 12. 2021 - 15.10

Lepo pozdravljeni v torkovih Kulturnih novicah. Prejšnji četrtek ob 19. uri smo se udeležili otvoritvene slovesnosti razstave Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit v Muzeju za oblikovanje in arhitekturo. Razstavo, ki je nastala s sodelovanjem omenjenega muzeja, Fundacije Brumen in Društva Pekinpah, sta kurirali kustosinja Petra Černe Oven in sokustosinja Cvetka Požar, ogledati pa si jo bo mogoče do 24. aprila prihodnjega leta. Gre za prvo pregledno razstavo opusa oblikovalca, arhitekta, kiparja in pedagoga Jožeta Brumna, ki je deloval od petdesetih do prve polovice devetdesetih let 20. stoletja.                                             

Ideja za pregledno razstavo se je rodila že pred dvajsetimi leti ob ustanovitvi Fundacije Brumen, katere dejavnost naj bi obsegala tudi načrtovanje ter izvedbo preglednih razstav slovenskega grafičnega oblikovanja. V treh velikih razstavnih prostorih se srečujemo s številnimi znanimi celostnimi grafičnimi podobami ter logotipi, ki jih je Brumen oblikoval za gospodarstvo in javni sektor. Med bolj znanimi sta logotip Časopisnega in grafičnega podjetja Delo ter celostna grafična podoba Radiotelevizije Zagreb. Ob razstavljenih končnih izdelkih je mogoče videti tudi material iz Brumnovega zasebnega arhiva, kot so dopisovanja s podjetji, za katera je ustvarjal. Na mizah so razpostavljene knjige iz domačih zbirk, na primer Zbirke Sto romanov, ki jim je oblikoval platnice. Kot je povedala sokustosinja Cvetka Požar, je razstava zasnovana didaktično prav zato, da prikaže procese nastajanja projektov. Dobro poznanim končnim izdelkom se tako pridružuje doslej nevideno gradivo iz zasebnih arhivov.

Izjava

O Brumnovem otroštvu, ki sta ga zaznamovala izgnanstvo v Srbiji in vojna, nam več pove kustosinja Petra Černe Oven.

Izjava

Brumen je po vojni končal klasično gimnazijo v Mariboru, nato pa se je vpisal na študij arhitekture na tedanji Tehniški visoki šoli v Ljubljani. Po prvem študiju je študiral še kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je kasneje opravljal tudi pedagoško delo. 

Izjava

Za konec naj omenimo, da bo ob razstavi izšla tudi istoimenska znanstvena monografija, aprila pa bo sočasno z razstavo potekal simpozij na temo raziskovanja, publicistike in arhiviranja vizualnih komunikacij. Kuratorki razstave poudarjata prav to, kako pomembno je omogočiti dostop do materialov za didaktične namene.

Kulturne novice je pripravil vajenec Tibor, pomagal je Tadej.

 

Foto: MAO

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.