Digitalno od včeraj do danes

Kulturna ali glasbena novica
12. 6. 2012 - 14.00

Današnji dan bo glede na dogodke precej elektrotehnično obarvan.  V Mestnem muzeju Ljubljana bodo zvečer odprli razstavo z naslovom »Siemens: Zgodba prevodnosti, moč tehnološkega napredka v Evropi«. Na muzejskem dvorišču bodo predstavili fizikalno enoto »siemens« in prikazali tehnološko podobo Slovenije na prelomu prejšnjega stoletja. Omenjena globalna korporacija je sodelovala že leta 1869 s predstavniki Zoisovih fužin in z mestom Škofja Loka, ki se ji ima zahvaliti za postavitev električnih luči. Prav tako je družba zaslužna za izgradnjo tramvajskega omrežja v Ljubljani in v Piranu. Kaj več bomo lahko izvedeli ob 18ih.

***

V Muzeju novejše zgodovine pa Aleš Špetič pripravlja prvo akcijo po imenovanju za nacionalnega glasnika digitalne tehnologije na področju e-vključenosti. Javnosti bo omogočil brezplačen ogled razstave o razvoju računalnikov GOTO 1982, s katero želi zbrati donacije za odprtje računalniškega muzeja. Več o sami akciji in razstavi nam je povedal kar Špetič sam (v posnetku).

***

Od umetnejših materialnih dobrin pa preidimo še malo h gibom in človeškemu glasu. Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo ob 21. uri namreč podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Župančičevo nagrado za življenjsko delo bo danes prejela dramska in filmska igralka Slovenskega mladinskega gledališča, Olga Kacjan. Podelili bodo še nagrade za ustvarjanje v zadnjih dveh letih, ki jih bodo prejeli umetniški vodja in koreograf Iztok Kovač, kipar in vizualni umetnik Tobias Putrih in univerzitetni pedagog Uroš Rojko.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.