Disident Arnož, Marguerite Yourcenar in pogovor o seksu

Kulturna ali glasbena novica
8. 11. 2016 - 15.10

Dis, z d-jem kot Dravograd, in doorsovski »this is the end« ... Disident Arnož in njegovi. Njegovi problemi, če govorimo o letošnji de Breajevi uprizoritvi v ljubljanski Drami in prevladujoči kritiki, ki je šla na nož, med drugim tudi zato, ker so se ustvarjalci predstave Jančarjeve predloge lotili s škarjami in so na koncu od nje ostali le motivi … Mnenje Aleša Bergerja, ki ni nujno izražalo tudi stališča uredništva časopisa Delo, v katerem je bilo objavljeno, je bilo v povezavi z letošnjim Arnožem in podobno nezvestimi uprizoritvami naslednje: »Če dramsko besedilo zares zaživi šele v uprizoritvi, prej pa ostaja mrtva črka na papirju, kot trdijo neke teorije, je odgovornost ustvarjalcev predstave in vodij gledališč tolikanj večja: kadar besedilo do nespoznavnosti zmrcvarijo, izženejo z odra ali nadomestijo s svojimi nebulozami, mu ne dopustijo do življenja, ga torej pokončajo, še preden se je začelo. Ali se to zgodi zaradi režiserjeve (in še kogaršnje?) samozagledanosti in s tem občutka vsemogočnosti ali iz njegovih stisk in ustvarjalnih blokad (ali iz obojega, saj so si zadeve močno blizu), pravzaprav ni pomembno, važno se mi zdi, da bi se to dogajalo čim manjkrat in čim manj načrtno. Manj »motivov«, več besedil! Kar pomeni: več zavezujočega in manj poljubnega.« Poslušalci! Če vas zanima, zakaj je v de Breajevi predstavi ravno obratno, pojdite drevi ob 21.45 v Dramo na pogovor Družabno – družbeno, kjer se bo z režiserjem de Breo in ravnateljem Samoborjem pogovarjala dramaturginja Mojca Kranjc, ki je za naš radio povedala naslednje:

Izjava

Kdo je Marguerite Yourcenar? Morda ne veste? Brez skrbi, na pomoč vam bo priskočila filozofinja Eva D. Bahovec:

Izjava

Omenjeno trilogijo Marguerite Yourcenar je prevedla Saša Jerele, ki se bo danes ob 18. uri v knjigarni Beletrine pogovarjala s kritičarko ter pisateljico Ano Schnabl in Evo D. Bahovec, ki je o avtorici, »ženski po najboljših močeh«, njeni filozofski refleksiji ter navezavi na Freuda povedala še naslednje:

Izjava

Ali bo v perverznem smislu intimen tudi današnji gledališki performans Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne? Da – ne? Preverite v Centru kulture Španski borci ob devetnajsti uri … Performans raziskuje načine, kako verski in kulturni milje oblikujeta našo izkušnjo seksa pa tudi obratno, kako lahko seks vpliva na naše kulturo in versko prepričanje. »Bogpomagi!«

Za konec pa še Nov Jazz Fokus, ki štarta danes ob devetnajsti uri v Klubu Cankarjevega doma in se bo danes tudi zaključil ... Gre namreč za enodnevni mednarodni festival! Jutri bo prepozno!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.