Dobimo se na ReciklARTu

Kulturna ali glasbena novica
11. 8. 2022 - 15.10

posnetek

Čeprav je nekako splošno sprejeto, da ljubljansko poletno zatišje vsako leto prežene šele festival Mladi levi, to že nekaj časa ne drži. Z otvoritvijo 19. avgusta je letos komaj četrti v vrsti, pred njim se bo 16. avgusta otvorila Platforma manjših umetnosti v organizaciji zavoda Emanat, nocoj se otvarja festival Grounded, že včeraj pa se je otvoril Umetniški festival recikliranja in DIY kulture Reciklart. Reciklart že osmo leto zapored v Galerijo Alkatraz in na Trg brez zgodovinskega spomina pred galerijo pripelje vizualne, interdisciplinarne, performativne, filmske in glasbene umetnice ter spremljevalni program, namenjen skupnosti. Začetke in poslanstvo festivala opišeta njegovi kuratorici Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

izjava

izjava
Del uvodnih slovesnosti je bila tudi otvoritev vsakoletne skupinske razstave v Alkatrazu, ki letos nosi naslov Taljenje, in se skladno z vsebinsko usmeritvijo festivala ukvarja s premeteno kritiko potrošništva, onesnaževanja in ekologije. Med razstavljenimi deli smo si denimo lahko ogledale satirično reklamo Izin vodnik do popolnega darila multidisciplinarne umetnice Ize Štrumbelj Oblak. Kratki film prodaja način, s katerim lahko izstopimo iz krogotoka prisilnega obdarovanja, pojasni Štrumbelj Oblak.

izjava

Na sosednji steni je izobešena pametna tablica z videom, v katerem nam spletne vplivnice podajajo rešitev za taljenje ledu na južnem polu: pozimi naberite vrečko snega, in ga pošljite na Antarktiko, kjer bo nadomestil tega, ki je bil stopljen. Delo Sneg naslednjega leta nam ob zamrzovalni skrinji, ki stoji pred tabličnim računalnikom, razloži avtorica Tajda Stiplovšek-Jug.

izjava

Manj ironičen, bolj dobeseden pristop do recikliranja pa je v seriji grafik Neprekinjeno hrumenje strojev zavzela vizualna umetnica Polona Pečan. Umetnica je na papir svoje lastne izdelave natisnila pred kratkim izumrle rastline ter v navezavi na lastno dojemanje umetniškega procesa prepletla več ravni umiranja in rojevanja.

izjava

Po ogledu razstave se je pred galerijo odvil performans Glasbena miza ulično-cirkuškega umetnika Tjaža Juvana, utrinek katerega ste slišale ob začetku današnjih novičk. Juvan je v sodelovanju z našim Jurijem Podgorškom svoje rekvizite, keglje, žogice in mizo opremil s senzorji, ki njegovo žongliranje, nervozno tapkanje po mizi in zviranje s stoli preobrazijo v trance koncert. S pomočjo prostovoljk iz publike nam je v toplem poletnem večeru zaplesal in odigral tri komade.

Večera pa še ni bilo konec. Sledili sta še projekcija kratkih filmov, ki so nastali v sklopu Male šole aktivističnega videa REZ!, ter otvoritev nove postavitve v razstavnem prostoru Pešak. Obiskovalke so se sicer začele zbirati že v zgodnjih jutranjih urah, na delavnici varjenja, ter popoldne na vsakoletni izmenjevalnici oblačil, čipk, obutve, in vsega, kar skupnost prinese. Aktivistično-skupnostni poudarek festivala predstavita kuratorici Danijela Zajc in Nevena Aleksovski.

izjava

izjava

Za vse, ki ste včerajšnjo otvoritev Reciklarta zamudile, prilagamo vabilo na njegovo nadaljevanje. Drevi ob šestih lahko prikolesarite do Alkatraza, pred katerim se bo odvila delavnica popravila koles, ki mu bo ob osmih sledil performans Katarine Zalar Lačnačna. V prihodnjih dneh bo sledila še obilica koncertov, aktivna pa bo tudi izmenjevalnica. Sledi in sadove festivala pa je moč zaslediti in uživati tudi po njegovem sobotnem zaključku, v obliki trajnih intervencij v prostor. Zaključuje kuratorica Danijela Zajc.

izjava

 

avtorica izvirnih fotografij: Nina Pernat

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.