DRAMATIČNI INŽENIRJI

Kulturna ali glasbena novica
27. 3. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, v sredinih Kulturnih novicah pod drobnogled tokrat jemljemo odprtje razstave z naslovom Kritično inženirstvo, ki se bo odvilo drevi ob 19.00 v Zavodu za sodobne umetnosti - Aksiomi. Razstava, ki služi funkciji enega izmed tematskih členov konference Taktike in Praksa #7|KRITIČNO INŽENIRSTVO in zatorej pojmovno nadaljuje včerajšnja otvoritvena predavanja v Kinu Šiška, preizprašuje inženirstvo kot “najbolj transformativen jezik našega časa, ki oblikuje način našega gibanja, komuniciranja ter mišljenja”. V taistem oziru je v konceptualnem kozmosu razstave Kritično inženirstvo kot kritičen inženir opredeljen posameznik, čigar naloga in delovanje središčita proučevanje ter izkoriščanje tega transformativnega jezika in znotraj tega tudi neusahljive težnje po razkrivanju njegovega vpliva.

Inherentna nuja kritičnega inženirja je prepoznavati, da vsako inženirsko delo manipulira s svojim uporabnikom, ter razumeti, da je »vsaka tehnologija, od katere smo odvisni, tako izziv kot grožnja”. Nepogrešljivost omenjenih lastnosti je toliko očitnejša, kolikor se znotraj človeštva pričenja zgoščati zavedanje o tehno-političnih implikacijah uporabe in odvisnosti od integriranih sistemov in kompleksnih, omrežnih tehnologij. Tematsko polje razstave je neposredni derivat osemletnega delovanja Delovne skupine kritičnega inženirstva, ki je leta 2011 objavila Manifest kritičnega inženirstva.

Razstavljena dela utelešajo upor proti poskusom manipulacije z orodji in infrastrukturami, ki so jih zasnovale korporacije in vlade ter se samorazumejo kot »radikalna orodja za intervencije v infrastrukturi«. Vodijo sistematični potop v krivuljo problematike omrežnih infrastruktur in spletne komunikacije, še posebej brezžične komunikacije po prenosnih napravah. Predstavili se bodo Julian Oliver, Danja Vasiliev, Gordan Savičić, Bengt Sjölén, Sarah Grant ter Joana Moll. Zgradbo razstave in kritični namen del nam je orisal Gordan Savičić.

IZJAVA

O konceptu kritičnega inženirstva ponovno Savičić.

IZJAVA

Delovanje Delovne skupine kritičnega inženirstva je opisal Savičić.

IZJAVA

Drevi pa se, simbolično, na svetovni dan gledališča, pričenja tudi 49. Teden slovenske drame. Uverturo vanj bodo v Prešernovem gledališču Kranj uresničili ob 19. uri z nagovorom ministra za kulturo Zorana Pozniča, podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije in prvo tekmovalno dramo Ob zori. Do 8. aprila se bo nato v Kranju in Ljubljani zvrstilo še šest tekmovalnih predstav, ki jih je, prav tako kot spremljevalne predstave, izbral letošnji selektor Marko Sosič. Slednjega smo prosili za komentar letošnjega izbora.

IZJAVA

S podelitvijo nagrad, plaket ter priznanj Hinka Smrekarja ter z nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, ki je v sklopu letošnjega bienala pripadla Kostji Gatnik, se bo nocoj v Galeriji Cankarjevega doma pričel 13. bienale slovenske ilustracije, kjer letos razstavlja kar 72 avtorjev. Slovenski bienale ilustracije prirejajo v sodelovanju z ilustratorsko sekcijo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, sklenil se bo 19. maja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.