Dva obraza ministra

Kulturna ali glasbena novica
20. 5. 2020 - 15.10

Minister za kulturo Vasko Simoniti je včeraj sodeloval na neformalni konferenci ministrov Evropske unije, pristojnih za kulturo in medije. Glavna točka konference so bili učinki epidemije novega koronavirusa na kulturne in kreativne sektorje, prav ti pa naj bi bili po ugotovitvah Evropske komisije in po ocenah ministrov eni izmed najbolj prizadetih področij zaradi krize. Hrvaško predsedstvo je na konferenci zastavilo vprašanji, zadevajoč prve ukrepe za zaustavitev propadanja kulturnih in kreativnih sektorjev. Društvo novinarjev Slovenije in Svet za radiodifuzijo sta predlagala posebno vrsto pomoči za kulturna področja, ki jih je prizadela kriza, ter finančno okrepitev in prilagoditev programa Ustvarjalna Evropa. 

Simonitijev pogled na nastale posledice krize pa ni v celoti črnogled. Po njegovih besedah zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic kaže pozitivne učinke tudi na kulturnem področju. Kljub rahljanju omejitev na področju javnega in kulturnega življenja pa priznava, da bodo posledice v omenjenem sektorju daljnosežne. Glavni cilj pokriznega obdobja je, da bi kultura spet v celoti zaživela, zato razmišljajo še o nadaljnjem rahljanju ukrepov na področju uprizoritvenih umetnosti, filma, prireditev na prostem in drugih, zgled pa so ukrepi drugi držav, kot po poročanju STA meni kulturni minister.

Ukrepi pa niso tako radodarni, kot je v videokonferenci nakazal minister: “Če se nekomu nekaj da, je treba nekomu nekaj vzeti,” je po poročanju RTV SLO na parlamentarnem odboru dodal Vasko Simoniti. Odbor državnega zbora za kulturo je sicer razpravljal o predlogu sklepov za sveženj pomoči medijem, ki so nastali v Društvu novinarjev Slovenije in Svetu za radiodifuzijo. S svojimi ostrimi besedami je minister tako nakazal, da bo zaradi neizogibne recesije potrebno na novo ovrednotiti vse razpisane pogodbe, obregnil pa se je tudi na predloge Sveta za radiodifuzijo. Tem predlogom naj bi manjkali konkretni podatki o izgubah medijev, odpuščanjih in zaposlenih na čakanju.

O vladnem odzivanju na predloge predvsem lokalnih medijev smo povprašali Simona Prelesnika, odgovornega urednika Radia Kum Trbovlje in direktorja radijskih uredništev Media24

Izjava

Prelesnik poda še črnogledo napoved za primer, če se bo tovrstni mačehovski odnos vlade do lokalnih medijev še nadaljeval.

Izjava

Na temo financiranja lokalnih medijev in medijev posebnega pomena v času koronakrize je na Radiu Študent potekala okrogla miza v okviru 51. rojstnega dneva, ki si jo lahko ogledate na YouTube kanalu Radia Študent in poslušate na naši spletni strani.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Taja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness