"Dvanajst krikov od doma"

Kulturna ali glasbena novica
26. 3. 2018 - 15.10

Nov teden stopa v nove, stare dialoge. Dialogi stopajo v nove, stare dialoge s feminizmom. Feminizem jih drži za roko, stiska jih in razklepa.

Urednici aktualne tematske številke revije Dialogi Katja Čičigoj in Jasmina Založnik se, nas v tem kontekstu sprašujeta, zakaj feminizem danes. Nocojšnji dogodek v Pritličju, ob 19. uri, bo vsekakor prikladen za binarizme v slogu vprašanj in odgovorov na neskončno in nesmrtno aktualno temo feminizma.

Katja Čičigoj in Jasmina Založnik bosta skupaj z nekaterimi akterkami_ji na aktualnem polju tukajšnjega feminističnega udejstvovanja skušali reaktualizirati in kontekstualizirati feminizem. Na okrogli mizi bodo tako sodelovale_i posameznice_ki iz nekaterih organizacij, društev, iniciativ: Spol.si, Transakcija, Mesto žensk, ČIPke, Odbor za ženske Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Delfinke. Te so za aktualno številko prispevale tudi manifeste o svojem delovanju.

Na vprašanje o nujnostih in prednostih tematsko usmerjene številke revije odgovarja urednica Jasmina Založnik.

izjava

V aktualni številki, z izjemo Borisa Kerna, prevladujejo avtorice in nebinarne, transspolne osebe. Jasmina Založnik odgovarja na vprašanje, ali tovrstno postopanje že izraža neko določeno stališče.

izjava

Pogovor o feminizmu na eni strani mesta in pogovor o postkolonialni literaturi na drugi. O slednjem bo tekla beseda danes ob 18. uri na Besedni postaji v knjigarni Filozofske fakultete. Z britansko pisateljico in znanstvenico Minoli Salgado se bo o njenem spoprijemanju z postkolonializmom pogovarjala Petra Meterc.

Nekaj o Minoli Salgado, njenem literarnem delu Malo prahu na očeh, ki je lani izšel pri Police Dubove, pa tudi o cunamijih in nacionalizmu, nam je povedala Petra Meterc.

izjava

 

Za Kulturne novice večna vajenka Vesna.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness