Edo je v mestu

Kulturna ali glasbena novica
23. 10. 2018 - 15.10

Edo ostane do petka in štirje dnevi so baje ravno pravšnja mera, da z gostom ostaneš v dobrih odnosih. Ampak Edo tako ali tako sodi v tisto dobro sorto gostov, ki so samoiniciativni, aktivni in znajo poskrbeti zase sami. Vsak večer ga boste namreč lahko srečali na drugi lokaciji v mestu in se z njim pogovarjali o urbanih posegih v sodobna mesta ter njihovem vplivu na navadne ljudi.

Edo seveda ni prava oseba, čeprav nosi ime po arhitektu Edvardu Ravnikarju, temveč prvi filmski festival o mestih, urbanizmu in arhitekturi. Njegova naloga je poskušati razumeti in kritično ovrednotiti različne vizije urbanega razvoja. Zakaj je Edo sploh ugledal luč sveta, smo povprašali Zalo Velkavrh iz kulturnega društva ProstoRož, ki je organizator festivala.

 

Izjava

 

V tokratni ediciji se bo festival posvetil štirim mestom, vsakemu s svoje celine. Izbrali so dokumentarce o ameriškem New Yorku, kitajskem Chongqingu, evropskem Berlinu in ekvadorskem Quitu, Zala pa nam natančneje pove, katere teme ti filmi naslavljajo.

 

Izjava

 

Filmskih festivalov je seveda že malo morje in čeprav vreme postaja primerno za stiskanje z udobnimi sedeži v kinodvoranah, to morda vseeno ni tista strategija, ki bi lahko privabila množice ljudi k debati o urbanističnemu načrtovanju mest. Festival Edo je zatorej izbral drugačen pristop glede samih prostorov, v katerih se bodo projekcije odvijale. Izbrane lokacije nam predstavi Zala.

 

Izjava

 

O gentrifikaciji mesta, pomanjkanju stanovanj in investicijah, ki so v prid turistom in ne lokalnemu prebivalstvu, bo kričal tudi petkov protest Lublana je bulana. Velkavrh pravi, da se ji zdi naključno sovpadanje petkove projekcije o gentrifikaciji Berlina in kasnejši debati o stanovanjski problematiki s protestom odlično in da so z organizatorji protesta v navezi za izmenjavo mnenj in njihovo priključitev v debato, ki bi tako lahko potekala med stroko ter širšo publiko.

 

Danes je na sporedu Eda “Dream Empire”, dokumentarec o mestu na jugozahodu Kitajske, megalomanskih načrtih in njihovih izvedbah. Po projekciji bo debato vodil Klemen Ploštajner, ki nam je povedal, katere teme bodo naslovljene kot vzporednice z našo majhno Slovenijo.

 

Izjava

 

Priložnost, da obiščete Situlo enkrat in edinkrat v življenju, je torej danes.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness