Eksperimentiranje s filmskim medijem

Kulturna ali glasbena novica
6. 10. 2015 - 15.10

Pred dobrim tednom dni se je v Zagrebu zaključila 11. edicija festivala 25fps, ki ga lahko označimo za največjo manifestacijo eksperimentalnega filma na področju bivše Jugoslavije. Že drugo leto zapored je festival ponudil preko delavnice tudi vpogled v proces nastajanja eksperimentalnega filma. Lansko leto je delavnico vodil starosta in pionir avstrijske avantgarde, Peter Kubelka, letošnje leto pa generacijo mlajši, prav tako avstrijski, eksperimentalist Peter Tscherkassky, ki je po sekvencah razložil nastanek in vsebino svojega najnovejšega filma, Exquisite Corpus. Avstrijski eksperimentalni film velja za enega izmed najbolj plodnih, inovativnih in izdelanih umetniških konceptov na področju eksperimenta na filmskemu mediju, ki gradi na bogati tradiciji, prav tako pa ponuja izjemno širok in raznolik spekter avtorskih izrazov. Za to je zagotovo zaslužna naklonjena filmska politika in finančna vzpodbuda s strani države, ki preko Innovative Film Austria podpira te projekte in posamezne filmske iniciative, kot je Six Pack Film, ki skrbi za distribucijo del avstrijske avantgarde.

Avstrijski eksperimentalni film pa bo zastopan tudi drevi ob 18-ih v Ljubljani v galeriji P 74 s filmi Josefa Daberniga, ki ga uvrščajo ob bok že prej omenjenim velikim imenom avstrijske eksperimentale, Martinu Arnoldu, Petru Kubelki in Petru Tscherkasskemu. Dogodek je razdeljen na dva dela, in sicer ob 18-ihh bo v katedrali Kina Šiška predavanje. Več o predavanju avtor Josef Dabernig. Ob 20-ih pa bo v galeriji sledila projekcija dveh Dabernikovih filmov - še enkrat Dabernig.

 

V kolikor pa vas privlači film bolj narativne narave pa je danes enkratna priložnost, da si ogledate slovensko klasiko Grajski biki Jožeta Pogačnika ob 18h v Slovenski kinoteki. Po projekciji filma bo sledil tudi pogovor z režiserjem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.