Enajst let kulture na železniški postaji

Kulturna ali glasbena novica
22. 6. 2022 - 15.10

V teh dneh obletnice svojega delovanja obeležujejo kar tri kulturna prizorišča – mariborska Pekarna, novogoriška Mostovna ter kranjski TrainStation SubArt. V današnjih Kulturnih novicah smo se tako podali v Kranj, kjer je lokalni zastopnik alternativne kulture minulo soboto praznoval enajsti rojstni dan.

Že ob lanskem, desetem jubileju so izdali kratek dokumentarni film, v katerem lahko izvemo več o gverilskih začetkih delovanja organizacije, zasedbi prostorov in dogodivščinah, kot je kraja generatorja, takrat edinega vira elektrike, med koncertom. Kot nam pove že ime, se prostori danes nahajajo na Kranjski železniški postaji, kjer so zasedli prazno skladišče. Strnjeno zgodbo nastanka Traina, kakršnega poznamo danes, povzame Darjan Kruševac, ki v društvu SubArt deluje že od samih začetkov.

izjava

Iz barake brez elektrike se je tako razvil kulturni prostor s pestrim programom. Po kalvariji z iskanjem prostora je danes ta v lasti društva. Lastništvo pa ne pomeni popolne stabilnosti.

izjava

Train je prav zaradi lastništva svojega prostora med alternativnimi kulturnimi prizorišči posebnost. Vendar vzdrževanje stavbe poleg številnih prednosti predstavlja tudi finančno breme. 

izjava

V ospredju je torej glasbeni program, ki je tudi najbolj dobičkonosen, vendar pa se je SubArt razširil tudi na druga področja. Danes v sklopu organizacije tako delujeta kar dva razstavna prostora; Turbo in Ulična galerija, ki je namenjena družbenokritični umetnosti. Poleg tega v Trainu obratujejo še kino, tiskarna in atelje. V slednjem med drugim nastaja tudi revija Scena, namenjena mladinski subkulturi. V SubArtu izvajajo tudi izobraževalne delavnice.

izjava

Sogovornik nam pove, da udeležba na dogodkih niha, saj gostijo tako neuveljavljene kot uveljavljene izvajalce, medtem ko so delavnice konsistentno razprodane. Skoznje društvo skuša usposobiti tudi kader za izvajanje lastnega programa, saj je zaradi omejenih finančnih zmožnosti ta pogosto nestabilen.

izjava

Čeprav se ne morejo kosati z večjimi organizacijami, pa Kruševac poudarja, da vztrajajo pri plačilu za delo, tudi, kadar je prenizko.

izjava

Poslušalke tako lahko prijetno s koristnim združite že jutri, na praznovanju obletnice s koncertom domačega avdio-vizualnega tria Etceteral. Ob osmih na Trainu.

izjava

Kulturne novice je pripravila Neža U.

 

Naslovna fotografija: facebook profil TrainStation SubArt

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness