Exodos in Exodus

Kulturna ali glasbena novica
15. 4. 2013 - 14.10

Dobrodošli v kulturnih novicah. Novice začenjamo s starim: v nedeljo se je začel osemnajsti festival Exodos, ki bo trajal do štiriindvajsetega aprila. Exodos je mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti, ki se bo odvijal v Cankarjevem domu, Španskih borcih, Lutkovnem gledališču, Slovenskem mladinskem gledališču in Stari mestni elektrarni. Skupni točki vseh 25 predstav sta Tang Fu Kuen, ki je kurator azijske plesne platforme, in Tim Etchells, glavni kurator. Zakaj so izbrali ravno Tima Etchellsa, nam je razložila Nataša Zavolovšek, direktorica festivala.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

Koncept letošnjega Exodosa pa Tim Etchells opiše takole, citiramo: »Morda gre za gledališče, ki je bolj kakor ples; ples, ki je bolj kakor performans; performans, ki je bolj kakor glasba – ki je v vsakem primeru bolj kakor gledališče. Ali za prostore vmes. To ne pomeni, da je razgaljanje ali križanje žanrov odrske umetnosti in njenih mehanizmov v tej točki kaj posebnega. Bolj gre za to, da se v tem osnovnem ali bistvenem sklopu koordinat morda nahajajo možnosti za resnična srečanja, izzive, vprašanja in globoke pogovore o tem, kje smo, kaj hočemo in kam gremo.«

V Trubarjevi hiši literature bo danes ob devetnajsti uri pogovor o dveh knjigah, ki sta pred kratkim po nekem naključju izšli istočasno. Govorimo o Marxu in Orwellu, o Kapitalu in Poti v Wigan. Osrednja tematika pogovora je naslovljena 'Marx, Orwell in pravičnejša družba', obdelovali jo bodo Lev Kreft, Vesna Leskošek, Jernej Prodnik in Tina Mahko, moderirala pa bo Manca G. Renko. Zanimalo nas je, na kakšen način lahko danes govorimo o obeh avtorjih, o njuni povezavi, glede na to, da je Marx govoril med drugim o diktaturi proletariata, Orwell pa kritiziral velikega brata in diktatorske pujse. Ampak žal je pri našem zanimanju tudi ostalo, klicem s številke Radia Študent fortuna - ali pa kaj drugega ... - tokrat ni bila naklonjena. Vseeno pa odgovore morda najdete ob sedmih v Trubarjevi hiši literature.

Za konec se selimo še v Kino Šiška. Prvič, ob osmih zvečer boste lahko priča performansu Nevena Korde z naslovom 'Izpovedi nekega videasta'. Korda izhaja iz vprašanja 'Kaj je video?', odgovor pa se glasi, citiramo: »Video je svetloba, ki se skozi medij pretvori nazaj v svetlobo.« Video v tem primeru ne predstavlja zgolj video materiala, temveč ritual in dogodek.

In drugič, Zabranjeno pušenje bo pred glasbenim dogodkom, ki se bo v Kinu Šiška zgodil 20. aprila, danes ob 15. uri na ogled postavilo razstavo z naslovom Novi primitivizem za začetnike. Razstava, ki obsega 70 avtentičnih eksponatov, prikazuje, kako je pred 30 leti zaživelo eno najpomembnejših gibanj v tem delu Evrope, katerega pomemben del je bilo prav Zabranjeno pušenje. Najpomembnejših gibanj v tem delu Evrope, pravijo ... Diši po egotripu in narcizmu, ampak preverite sami.

Exodus iz kulturnih novic je izvedel Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness