Exodos polni odre

Kulturna ali glasbena novica
17. 4. 2015 - 15.15

Strokovni tim Exodosa je v fokus letošnje devetnajste izdaje, ki se z otvoritvijo razstave Kolwezi in performansom Če bi bil Angolec drevi odpira v Španskih borcih, postavil Afriko tako na tematski kot na ustvarjalni ravni. V ta namen je povabil svetovno znanega kuratorja Jana Goossensa naj koncipira, kako in kdo bo predstavil ustvarjalnost te celine. Govori Goosens.

* Izjava se nahaja v posnetku

Exodos je polnoleten festival, ki je v vseh teh letih Ljubljani postregel z veliko vrhunskimi predstavami, pripeljal svetovne novosti na tukajšnje odre, privabil marsikatero znano ime in občinstvo ga je prepoznalo kot zaupanja vreden kulturni intermezzo, na katerega se nujno gre kaj pogledat. Recimo, težko, da bi za imena, ki se pojavljajo v letošnjem festivalskemu programu, že prej slišali, še posebej pa nismo imeli možnosti pogledati njihovih produkcij. O sami selekciji in predstavitvi, recimo temu afriške sodobnouprizoritvene scene na Exodosu, še enkrat Goosens.

* Izjava se nahaja v posnetku

Exodos traja do 23-ega aprila, vstopnina je 10 evrov za posamezno predstavo. Danes v Španskih borcih, jutri v Plesnem teatru. Pa tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer poteka obfestivalski program. Sicer pa si preverite sami na web strani exodosljubljana.si

 

Današnjo dnevno-kulturno potrebo lahko potešite tudi v Mestnem gledališču Ljubljanskem, kjer na oder premierno postavljajo Brechtovo dramo Dobri človek iz Sečuana. Brecht je dramo napisal leta 1938, v njej pa se je na inovativen način spraševal o moralnih problemih svojega časa v takratni Nemčiji. Šen Te, osrednja protagonistka, vedno težje funkcionalno združuje moralna načela in moralno življenje. Interpretacije brezčasnega oziroma vedno aktualnega Brechtovega komada se je lotil režiser Aleksander Popovski.

* Izjava se nahaja v posnetku

Že to, da isti igralci igrajo različne vloge je brechtovsko vedno aktualno in sodobno. Režiser pa je v tem smislu razložil tudi potrebo po spremembi identitete osrednje protagonistke:

* Izjava se nahaja v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness