Festival Drugajanje in predavanje

Kulturna ali glasbena novica
27. 11. 2017 - 15.10

November nas še dalje pumpa in futra s festivali. Če vam v preteklih dneh še ni bilo dovolj kina in zavetja kino dvoran, se lahko še do nedelje odpravite na 33. festival LGBT filma, ki se je začel v soboto. Festival bo ponudil z izborom filmov iz 28 držav, projekcije pa si lahko ogledate v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani kot tudi drugod po Sloveniji. Več o programu lahko izveste na uradni strani festivala.

Festivalsko dogajanje pa bo zajelo tudi Maribor, kjer se danes začenja festival Drugajanje. Festival organizirata Bunker in II. Gimnazija Maribor, ideja festivala pa sloni predvsem na vključevanju in nagovarjanju mladih preko različnih umetniških odrskih praks, s katerimi skušajo aktivirati njihovo vlogo gledalca kot tudi ustvarjalca. Festival bo na več lokacijah v Mariboru postregel tako z domačo kot mednarodno produkcijo. Več o programu nam je povedala izvršna producentka festivala Alma R. Selimović.

Izjava

Festival Drugajanja je od leta 2012 vpet v mrežo Festivals in transition. V mreži je trinajst festivalov, ki nastajajo v okviru projekta Urban Heat in podpirajo umetnike pri ustvarjanju drznih del v povezavi z zunanjim svetom, s katerimi nagovarjajo politično in socialno problematiko ter s tem aktivno vključujejo in osveščajo širšo družbo. Večino festivalskega programa sestavljajo predstave, ki so nastale prav v okviru tega projekta.

V okviru festivala bo predstavljen tudi pilotni projekt Igrišče za gledališče 2.0. Na festivalu bodo predstavili aktivnost šole v kulturi, ki izhaja iz redifinicije šole v naravi. Ruralno okolje se zamenja z urbanim, kultura zamenja naravo. Namen projekta je za tri dni razbiti običajno in ustaljeno šolsko okolje in iz njega iztrgati tako otroke kot učitelje ter jih intenzivno potopiti v kulturno ustvarjanje in doživljanje. S prepleti delavnic, pogovorov, predstav, koncertov in filmov bodo pod mentorstvom profesionalnih umetnikov skušali povezati sodobno umetnost in formalno izobraževanje. Kakšni so odzivi na ta projekt? Ponovno Alma R. Selimović:

Izjava

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani www.bunker.si.

V ljubljanskem okolišu pa lahko danes ob 18:00 izplavate iz morja festivalov do Knjižnice Šiška in uslišite prvo predavanje z naslovom Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric, ki ga pripravlja radijska sodelavka Petra Meterc. Z vpeljavo krovnih pojmov, kot so postkolonialni feminizem, feminizem tretjega sveta, črni feminizem ter afriški feminizem bo predstavila glavne usmeritve in misli, ki so vplivale na literarno pisanje žensk. Več o rdeči niti predavanja nam je povedala Petra:

Izjava

Kulturne novice je pripravila Kaja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.