Festival Metaldays 2020 bo, če bo mogoče

Kulturna ali glasbena novica
15. 4. 2020 - 15.10

Stiskam umetniških ustvarjalcev v času epidemije še vedno ni videti konca. Čeprav so samozaposleni v kulturi končno lažje zadihali, predvsem zaradi možnosti pridobitve temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov, področje slovenskega glasbenega sektorja še vedno ostaja v negotovosti. Predvsem prireditve na prostem, ki so v toplih poletnih dneh množično obiskane, bi lahko, če se situacija ne bo umirila, utrpele veliko finančno škodo. Med njimi je tudi svetovno znani glasbeni festival Metaldays, ki vsako leto v Tolmin privabi množico navdušencev nad metalom.

 

Nika Brunet je v imenu Metaldays v državni zbor poslala poziv, katerega cilj je preprečiti kolaps trga javnih prireditev. V njem se zavzema za ublažitev škode, ki bi jo ob morebitni odpovedi festivala lahko utrpeli organizatorji. Večina obiskovalcev Metaldays namreč prihaja iz tujine. V luči trenutnih razmer, ko državne meje še vedno ostajajo zaprte, je pričakovati, da bo večina obiskovalcev zaradi nezmožnosti udeležbe denar za vstopnice zahtevala nazaj. Posledično organizatorji ne bodo imeli sredstev, s katerimi bi lahko plačali glasbene izvajalce. Namesto vračila vstopnic zato vladi predlagajo, da bi se obiskovalcem ponudilo vavčer, ki bi ga lahko unovčili, ko bi bila izvedba prireditve možna. Na odgovor političnega vrha še vedno čakajo.

 

Iniciativa je bila vložena v skladu s smernicami združenja Yourope, ki pod svojim okriljem združuje 60 glasbenih festivalov iz vsega sveta, ki se soočajo s podobnimi problemi kot Metaldays. Več o problematiki nam pove Nika Brunet.

Izjava

Festivali so pomembni tudi za gospodarstvo in lokalni turizem.

Izjava

Kljub negotovosti organizatorka Nika Brunet ostaja optimistična.

Izjava

 

Obnova Cukrarne, v kateri so hirali protagonisti slovenske moderne, ne bo dokončana v prvotno predvidenem roku. Dela potekajo počasneje, ker so pri izkopavanju kleti naleteli na trši konglomerat, kot je bilo pričakovano. Težave so povzročale tudi neugodne vremenske razmere spomladi leta 2019, zato se je obnova objekta zavlekla. Po zadnjem sklepu bo moral avstrijski Strabag z deli na kulturnem spomeniku zaključiti 26. maja prihodnje leto. Preobrazba bo temeljita, saj bodo z odstranitvijo vseh notranjih konstrukcijskih elementov ustvarili odprt enovit prostor. Obiskovalci si bojo lahko privoščili tudi sprehod po promenadi ob Ljubljanici. Galerijski prostor bo deloval po principu tako imenovane “Kunsthalle”, ki se od običajnega razstavnega prostora loči po tem, da nima stalne zbirke. Prostor predvideva tudi izvedbo simpozijev in delavnic. Z objektom bodo sicer upravljali Muzej in galerije mesta Ljubljana.

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Urban.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.