Festivali na polno dogajajo

Kulturna ali glasbena novica
17. 6. 2014 - 14.15

Dogaja se, končno in na polno. Nor junij je zmešal festivalsko vzdušje, ki se dotika najbolj poletnega medija – filma. Za začetek se boste lahko odpeljali na skoraj najlepše mesto v Sloveniji; se opravičujemo županu Ljubljane, vendar imamo v mislih Bled. Tam se bo danes ob 19.30 uri v Festivalni dvorani pričel prvi mednarodni filmski festival Bled film festival. Skozi projekcije bo pozornost usmerjena na tematiko pomena vodnih virov in prispevanju rešitev k njihovemu ohranjanju. Dogodku, ki bo trajal vse do 21. junija, bo predsedoval znani igralec Rade Šerbedžija, ki pa ne bo edino prepoznavno ime festivala. Mi pa smo se pogovarjali s programskim vodjem osmih celovečernih filmov, Čarnijem Noahom, ki nam je najprej povedal, kako je potekal sam izbor dotičnih filmov. Opredelil je tudi pomembnost takšnih festivalov dandanes in z navdušenjem pozdravil samo lokacijo:

*Izjava se nahaja v posnetku odddaje.

V nadaljevanju smo se navezali tudi na prisotnost Rada Šerbedžije in njegovega prispevka k festivalu:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Za konec pa nam je še odgovoril, kakšna je navezava na film z obravnavanjem določenih problematik:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Iz pohajanja okoli jezera in prenajedanju s kremšnitami pa se lahko danes odmaknete tudi v zaledje Kina Šiška, ki v sklopu Festivala migrantskega filma ob 21. uri premierno predstavlja dokumentarno-igrani film Mihe Ermana, Premiki v obljubljene dežele. Film, ki se dotika specifike žensk-migrantk, svojo zgodbo navezuje tudi na performativni akt, h kateremu so prispevale članice skupine Bitnamuun; ena izmed članic, Andreja Vezovnik, pa nam je namenila tudi nekaj časa za vprašanja.

Sprva smo jo povprašali o prispeveku njihovega gibalnega sklopa k sami zgodbi:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Dejstvo, da je film posnet iz moške perspektive, vzbuja skeptičnost do same zasnove filma in obravnave tematike; o tem in kako bi bilo, če bi film režirala ženska, nam je umetnica odgovorila:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Poleg tega pa smo izpostavili še pomen takšnih dokumentarcev, saj dostikrat žensk ne postavljajo v ospredje. Vezovnikova je o tem za konec podla še svoje mnenje:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Festivalsko podprt teden pa načenja tudi Slovenska kinoteka, ki bo zabeležila 2. festival 35mm filma. Vse od danes do 21. junija se bo zvrstilo več filmov, ki zgodovinsko veljajo za prave artefakte. V navezavi s tem je dosti takšnega materiala izgubljenega v arhivih in v naše dvorane ne prihaja pogosto, tako da se obisk vsekakor splača. Pester izbor bo platna osvetlil s filmom avstrijskega režiserja, Petra Kubelke, z naslovom Arnulf Rainer. Vrata kinoteke vas prosto vabijo ob 19.30 uri.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.