Festivalske novice

Kulturna ali glasbena novica
31. 7. 2019 - 15.10

V skladu s poletjem so tudi današnje poletne Kulturne novice izjemno festivalske. V prihodnjih in preteklih dneh so se ali pa se še bodo začeli filmski in gledališki festivali. A prvi festival, o katerem bomo govorili, noče biti festival. Je ne-festival. Veliki NE! kapitalizmu, veliki NE! potrošniški družbi, veliki NE! uničujoči plastiki, veliki NE! hiperprodukciji … JA, govorimo o sedmem internacionalnem Ne-festivalu gledališča zatiranih. Ta se je pod naslovom Komu grmi? Kapitalističnemu sistemu ali vsem nam, ki smo vanj vpeti? začel včeraj v Gornjem Gradu in bo potekal vse do sobote. Vsebinsko se ukvarja s povezavo ekološke kritike in kapitalističnega sistema. Na kakšen način oba pojma združuje, nam pove organizatorica programa Barbara Polajnar. 

Izjava

Forma festivala pa ni zastavljena klasično, saj zahteva aktivno participacijo sodelujočih. Več o tem nam spet pove Barbara Polajnar.

Izjava

Kako se bosta na delavnicah spajali tematika in metodologija, nam razloži Polajnar.

Izjava

Ne-ljubljanski festival se je začel danes tudi v Novem mestu, kjer poteka šesta izvedba festivala Fotopub. Na njem se bodo zvrstili raznoliki performansi, več o vsebinski zastavitvi programa nam pove kuratorska koordinatorica Živa Kleindienst.

Izjava

Skupna točka vseh performansov naj bi bilo preizpraševanje identitete v razmerju med fikcijo in realnostjo. Fikcijska plat se veže na ustvarjanje virtualnih identitet, ki so značilne za današnji tehnološki svet. Kako se performansi tega lotevajo, nam zopet razloži Kleindienst.

Izjava

Festivalska decentralizacija se širi tudi v Kranjsko Goro, kjer že četrti dan poteka četrti mednarodni Filmski festival Kranjska Gora, ki se bo zaključil to nedeljo. Prav na današnji dan se bo s  prvim tekmovalnim filmom Ljubljena iranskega režiserja Yaserja Talebija otvoril tekmovalni program. V tekmovalni program je uvrščenih sedem dokumentarnih, sedem celovečernih in deset kratkih filmov.
Otvoritveni dokumentarni film razpleta zgodbo o stari ženski, ki živi osamljeno, izolirano življenje s svojimi živalmi. Festival se to leto namreč osredotoča predvsem na tematiko ženske ter njeno vlogo v javnem in zasebnem prostoru. Več o ženski tematiki, ki jo bomo lahko videli na filmskih platnih, nam pove direktor festivala Matjaž Javšnik.       

Izjava

Poleg tekmovalnega programa bo na festivalu mogoče videti kar nekaj kratkih filmov in se udeleževati okroglih miz, zmagovalni film tekmovalnega programa pa bo razglašen v soboto.

Od včerajšnjega dne in vse do 15. oktobra pa se je možno prijaviti v partnersko mrežo platforme Centra za kreativnost, katere pobudnik je Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Center za kreativnost vabi vse organizacije, ki so aktivne na področju kreativnega sektorja, da se vključijo, povežejo, da sodelujejo in ustvarjajo pod tem platformskim okriljem. Več informacij najdete na spletni strani Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness