Festivalsko obarvana Hrvaška

Kulturna ali glasbena novica
29. 4. 2014 - 14.15

Glede na dejstvo, da smo pred prazniki in očitno za kulturne dogodke in prireditve v naši goreči deželi ni ne časa ne volje in niti denarja, vam najavljamo dva festivala v sosednji Hrvaški.

Prvi, Prvomajski Inkubator, se bo začel že danes ob 19. uri na otoku Krku in bo trajal vse do 4. maja. Festival, ki združuje glasbenike, umetnike in teoretike, stremi k odpiranju razprav o vseh možnih udejstvovanjih mladih na področju Hrvaške. Združenje neuveljavljenih glasbenih skupin mesta Krk, ki je tudi pobudnik festivala, ki se je začel leta 2011, pa bo letos prvič organiziralo tudi razstavo v sklopu manifestacije pod imenom Crveno/Plavo, s katero se bo festival tudi uradno odprl.

Z otoškega dogajanja pa se bo festivalsko vzdušje preselilo v samo prestolnico, Zagreb, ki bo med 3. in 17. majem že sedmič priredil Subversive festival na temo Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative. Program bo vključeval vse od filma do konferenc, foruma, sejma angažirane književnosti in šole sodobne humanistike. Osrednji gostje in predavatelji bodo med drugim marksist in profesor sociologije na Cambridgeu Goran Therborn, teoretičarka, režiserka in glasbenica Trinh T. Minh-ha, ki ji bo posvečena tudi velika retrospektiva, ter kulturni teoretik in pobudnik projekta Nationwide David Morley. Med povabljenci bo tudi slovenski sociolog, književni teoretik, prevajalec in politični aktivist, eden izmed začetnikov psihoanalitične šole v Ljubljani, Rastko Močnik.

Filmski sklop, ki se bo odvijal med 3. in 10. majem, bo zajemal vse od filmov Alaina Resnaisa Ljubiti, piti in peti do Ugrabitve Michela Houellebecqa in Wetlands režiserja Davida Wnendta, posnetega po knjižni predlogi erotičnega romana Charlotte Roche, ki je lansko leto na premierni projekciji poskrbel za pravi škandal. Gosta pa bosta tudi francoski igralec Niels Schneider in Max Linz, eden pomembnejših glasnikov novega nemškega vala, ki se bo predstavil s filmom Ich will mich nicht kunstlich aufregen.

Forum zagrebškega Subversive festivala pa je letos osnovan na platformi, ki združuje vse pomembnejše in zainteresirane aktiviste in umetnike. Tematike se bodo razpredale vse od feminističnih teorij in prakse do alternativne potrošnje in proizvodnje energije.

V kinu Europa pa se bo 6. maja začel še Sejem angažirane književnosti. Razgovore, ki jim bodo prisostvovali razni pisci, na temo nasilja, zapora in telesa bosta vodila Aleksandar Stanković in Neven Vulić. Kot zanimivost v sklopu Sejma se bo turška aktivistka in pisateljica Ece Temelkuran javljala v živo preko videolinka, predstavljeni pa bodo tudi novi prevodi Jarona Laniera, Davida Harveyja, Glenna Greenwalda in Virginie Woolf.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness