filmska industrija lokalno in globalno

Kulturna ali glasbena novica
25. 2. 2013 - 14.10

Današnje kulturne novice bodo obarvane filmsko. V noči z včeraj na danes se je v Los Angelesu v Kaliforniji odvila že 85. podelitev nagrad akademije, Oskarjev. Nagrada, ki je bila prvič podeljena 1929 v Hotelu Roosevelt v Hollywoodu, je nastala pod okriljem združenja AMPAS – Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ki ga je zasnovala družba Metro-Goldwyn-Mayer, da bi pripomogla k spodbujanju izboljšav na področju filmske industrije. Svojega drugega Oskarja, zopet za najbolj izviren scenarij, je dobil Quentin Tarantino za film Django brez okov, za katerega se je ponovila tudi lanskoletna zgodba Christopherja Waltza, ki je za Tarantinov film že drugo leto zapored dobil Oskarja za najboljšo stransko vlogo.Kar nekaj nagrad je pobral tudi film Pijevo življenje, prejel je namreč Oskarja za najboljše vizualne efekte, glasbo, kinematografijo in režijo. Najboljši tujejezični film je avstrijska drama Ljubezen, najboljša igralca pa sta Daniel Day-Lewis in Jennifer Lawrence. Za najboljši film preteklega leta so izbrali film Argo, tudi film Nesrečniki je nazadnje le dobil eno nagrado, in sicer za stransko žensko vlogo, ki jo je prevzela Anne Hathaway.

 

***

V slovenskih filmskih logih pa ne gre vse kot po maslu. Predstavniki zavoda Viba film so v četrtek zaman čakali superministra Žigo Turka, ki se je napovedal za obisk. Danes ob 16. uri ga bodo pričakovali ponovno, morda tokrat pride tudi do dialoga. Kako si to razlagajo na Viba filmu, nam je povedal predsednik sveta zavoda, Metod Pevec:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pevca smo povprašali tudi, ali gre za nepreklicno in nepopravljivo odločitev s strani ministra:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Nenazadnje še omenimo, da se je danes v prostorih Društva slovenskih pisateljev ob 12. uri odvila tudi tiskovna konferenca, kjer sta Društvo slovenskih pisateljev in združenje KOKS predstavila pripravljenost pri snovanju prehodne vlade, ki naj bi obnovila samostojno Ministrstvo za kulturo in predstavila tudi svoje kandidate za mesto ministra. Ker o tem do zaključka redakcije še ni bilo podrobnejših informacij, vas podrobneje obvestimo jutri.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.