Filmske kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
18. 10. 2016 - 15.10

Današnje Kulturne novice bodo filmske. Dopoldne se je namreč odvila odmevna novinarska konferenca ljubljanskega filmskega festivala Liffe, ki bo letos potekal med 9. in 20. novembrom.

Program Liffa seveda tudi letos skriva oziroma ponosno predstavlja marsikaj omembe vrednega. Že hiter in povsem arbitraren ošvrk nam denimo izpostavi predpremiere novih filmov bratov Dardenne, Jima Jarmuscha, Wernerja Herzoga, letošnjega canskega zmagovalca Kena Loacha ter nov odmeven dokumentarec o Beatlih. Programski direktor Simon Popek pa je morda največ presežnikov sicer uporabil pri opisovanju filma Toni Erdmann zares izjemne nemške režiserke Maren Ade. Za trenutek pa se ob besedah Popka vendarle ustavimo še pri dveh manjših, splošnih, tehničnih novostih festivala:

Izjava

Kar se tiče programa, bo seveda naše pozornosti vreden tudi ali pa predvsem sklop perspektive, v katerem bo letos tekmovalo 10 filmov, med njimi tudi trije balkanski. Opozoriti pa moramo tudi na fokus povsem novih romunskih filmov in seveda na retrospektivno posvetilo velikemu poljskemu režiserju:

Izjava

Liffe poleg tega zajema tudi trend vse bolj elaboriranega vključevanja kratkega filma, festival pa tudi letos spremljal še kup okroglih miz, predavanj, delavnic in še česa. Pa najbrž smo še kaj pozabili.

 

Da pa bodo Kulturne novice še bolj filmske in da bo jesen nasploh res filmska, pa bo poskrbela še Jesenska filmska šola. Tradicionalni mednarodni simpozij filmske teorije bo letos zagrizel v okusne vidike pojma ''postjugoslovanski film'' in nas bo s predavanji šolal od danes do četrtka, filmske projekcije pa bodo na sporedu vse do 29. oktobra.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness