Filmski festivali v času pandemije

Kulturna ali glasbena novica
17. 4. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah, v katerih se bomo osredotočili na filmske festivale v času pandemije. Eden največjih filmskih dogodkov, festival v Cannesu, je bil zasnovan leta 1939 kot alternativa takrat fašistično zaznamovanemu beneškemu festivalu. Med letoma 1940 in 1945 ga je prekinila druga svetovna vojna, od leta 1946 pa je z izjemo let 1948 in 1950, ko festivala niso organizirali zaradi finančnih razlogov, potekal vsako leto. Posebnost je še maj 1968, ko se je pred projekcijo enega izmed filmov na oder povzpela filmska peterica Jean-Luc Godard, Claude Lelouch, François Truffaut, Louis Malle in Roman Polanski. Filmski ustvarjalci, med katerimi sta bila Malle in Polanski tudi člana žirije, so organizatorje v znak podpore študentskemu in delavskemu gibanju pozvali k prekinitvi festivala. Organizatorji so letošnji 73. Cannes najprej prestavili, pred kratkim pa sporočili, da ga v klasični obliki sploh ne bo.

Kdaj in kako bodo potekali slovenski filmski festivali, še ni dorečeno, vemo pa, da se bo poleti ponovno odvil mednarodni Festival kratkega filma Fekk, ki poteka od leta 2015. Otvoritev festivala bo 17. avgusta, zaključil pa naj bi se 24. FeKK je največji festival kratkega filma tekmovalne narave pri nas, osredotoča pa se tako na filmsko produkcijo s področja bivše Jugoslavije kot na domači tekmovalni program. S programskim dikretkorjem FeKK-a Matevžem Jermanom smo govorili o izvedbi festivala. 

Izjava

Jerman je dodal, da prijave potekajo kot običajno.

Izjava

Stanje ostalih filmskih festivalov v Sloveniji in po svetu je prav tako komentiral Jerman. 

Izjava

Manj sreče pa so imeli organizatorji mednarodnega filmskega festivala Kino Otok. Ker je bil letošnji program predviden med 3. in 7. junijem, so festival zaradi pandemije za nedoločen čas prestavili. Nov termin 16. Kina Otok bodo sporočili takoj, ko bo to mogoče. Direktorica festivala Tanja Hladnik nam je povedala več o spremenjenem poteku programa Kina Otok.

Izjava

Hladnik je za konec izpostavila specifike izoljanskega filmskega festivala, zaradi katerih so se odločili festival prestaviti. 

Izjava

Kulturne novice sta pripravili Nika in vajenka Brina. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.