Folkzdravica

Kulturna ali glasbena novica
25. 6. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, lepo pozdravljeni v torkovih Kulturnih novicah, ki se tokrat udejanjajo v državnopraznični izvedbi. Dan, ki obeležuje sprejetje Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije ter iz omenjenih dokumentov izhajajočo formalno neodvisnost Republike Slovenije 25. junija leta 1991, bodo pri društvu za sodobne scenske umetnosti Via Negativa preizpraševali skozi formo solističnega performansa poljske plesalke, koreografinje in performerke Anite Wach. Performans, ki nosi naslov Sto zdravic in si ga lahko ogledate drevi v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, je sadež ustvarjalne interakcije med performerko ter soavtorjem Bojanom Jablanovcem, ustanoviteljem ter umetniškim vodjo Vie Negativa.

Središčna ost performansa je namreč praznovanje dosežkov, presežkov ter usodnih napak osebnosti, ki so imele odločilni vpliv  na našo preteklost in sedanjost. V skladu z zapisanim avtorja za vsako izvedbo performansa reformulirata obstoječe ali ustvarita nove zdravice, da služijo kot celostni in kritični premislek naracije neke družbe ter okolja v navezavi z izbranim aktualnim dogodkom. O sodelovanju Anite Wach in Vie Negativa ter o performansu Sto zdravic smo spregovorili z Bojanom Jablanovcem.

IZJAVA

Umetniški vodja Vie Negativa Jablanovec oriše še konkretne posebnosti ter temo nocojšnjega performansa, posvečenega Josipu Brozu Titu.

IZJAVA

Vabljeni torej drevi v Muzej sodobne umetnosti Metelkova ali, kot je pogovor sklenil soavtor performansa, Jablanovec:

IZJAVA

Z današnjim dnem se v okviru mariborskega Festivala Lent začenja 31. izvedba mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki se tudi tokrat poklanja nesnovni svetovni kulturni dediščini. Letošnji festivalski folklorni asemblaž sestavljajo skupine s Kitajske, Mehike, Guama, Ukrajine, Rusije, Irske ter Makedonije. Kot predstavnica Slovenije bo nastopala folklorna skupina Študent iz Maribora, pobudnica festivala, ki je slednjega pričela prirejati leta 1989. S časom so se v folklorne nastope vmešale še druge vsebine in postopoma oblikovale Festival Lent. Folkloristi se bodo po sprevodu danes družno predstavili na Trgu Leona Štuklja, sledili pa bodo ločeni nastopi po mestu. Začetke in evolucijo Folkarta je opisala njegova producentka Alenka Klemenčič.

IZJAVA

O letošnji izvedbi ponovno Klemenčič.

IZJAVA

Klemenčič je podala tudi oris programa.

IZJAVA

V Stari mestni elektrarni se bo danes od petih do sedmih odvijal drugi dan odprtega ateljeja v sklopu razstave Tretjaz, ki mu bo sledilo jutrišnje odprtje razstave in predstava treh avtorskih entitet, ki so skupaj oblikovale to tridnevno multidisciplinarno umetniško dogajanje: skupine študentov, zbranih okrog Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na NTF; skupine zavoda Bunker, upravljalca Stare elektrarne ter dramske skupine B-stran. Ure odprtega ateljeja tako včeraj kot tudi danes ponujajo vpogled sprotno priustvarjanje razstave. Končne študentske kreacije bodo pomensko celovitost dosegle v sredo, ko bo dogajanje konceptualno zaključilo nekaj tretjega, zlitina razstave, predstave ter interpretacije občinstva. O projektu smo govorili s Tamaro Bračič Vidmar iz Bunkerja.

IZJAVA

Kaj je Tretjaz? Tamara Bračič Vidmar.

IZJAVA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.