Foucault is back, back again

Kulturna ali glasbena novica
10. 2. 2016 - 15.10

Založba Krtina in Založba Studia Humanitatis sta izdali prevode dveh ciklusov Foucaultovih kurzov predavanj. Prvi je zbran pod naslovom Družbo je treba braniti in je bil odpredavan na Collège de France med leti 1975 in 1976. Zgodovinsko je umeščen med izide Foucaultovih knjig Nadzorovanje in kaznovanje ter Volja do znanja. Tu je predvidel monumentalne prehode stila oblasti ter namesto suverenosti in zakona vpeljal koncepte vladnosti in biopolitike. Druga knjiga pa je naslovljena Rojstvo biopolitike. Prav tako je bila odpredavana na Collège de France nekaj let pozneje, od 1978 pa do 1979. Tu pa Foucault predstavlja, kako se iz preloma s propadom klasičnega liberalizma in ortodoksnega komunizma rodijo zametki neoliberalnih procesov, ki pripeljejo v propad grožnje z orwellovsko totalitarnostjo ter do vzpona svetovnosti, ki jo preganja Huxlejev duh. Konkurenca singularnega posameznika v globalnem svetu, kjer je vsak odgovoren za svoj človeški kapital, kjer škorenj ne tepta človeka po obrazu, temveč ga brca v rit, rekoč, skrbi zase.

Vulgarni foucaultovci torej navalite, sedaj imate še malo več robe za vaše popolno patološko nerazumevanje Michela. Na današnji predstavitvi obeh novoizdanih Foucaultovih knjig v Trubarjevi hiši literature so o večnem vračanju Foucaultove misli in vsebini izdanih predavanj razpravljali Peter Klepec, Zdravko Kobe, Primož Krašovec in Aljoša Kravanja. Več o vračanju Foucaulta doma in po svetu, Zdravko Kobe in Peter Klepec.

IZJAVA

IZJAVA

Zdravko Kobe, pisec spremne besede k Rojstvu biopolitike, je Foucaultovo takorekoč pionirsko analizo neoliberalizma, umestil znotraj njegova problematičnega razmerja na eni strani z marksizmom in na drugi z maoizmom.

IZJAVA

Nasprotno pa Kravanja, prevajalec Rojstva biopolitike, Foucaultove analize neoliberalizma ne vidi kot "nadaljevanje maoizma z drugimi sredstvi", temveč kot preobrat znotraj njegovega lastnega razumevanja oblasti.

IZJAVA

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness