Fragment srbske kulture v ljubljanskih knjižnicah

Kulturna ali glasbena novica
24. 3. 2023 - 13.30

Dragi poslušalci, pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah. V Mestni knjižnici Ljubljana, krajše MKL, v okviru projekta Svet med nami vsako leto gostuje kultura druge države. Dogodke že enajsto leto orkestrira Marko Lakovič.
Izjava

Letos tako ljubljanske knjižnice že od ponedeljka polni Teden srbske kulture.

Izjava

Tudi novinarji našega radia smo se v ponedeljek udeležili otvoritve Tedna srbske kulture, ki je v poznih popoldanskih urah potekala v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

Izsek

Okoli štirideset obiskovalcev je na poslanstvo knjižnic v nagovoru opomnila direktorica MKL Teja Zorko. 

Nagovor

Zbrane je nagovorila tudi veleposlanica Republike Srbije Zorana Vlatković, ki obžaluje, da številni Srbi ne vedo, da je Magnifico Slovenec.

Pogovor

Veleposlanice med stebri nizke, z neonkami osvetljene dvorane sicer nismo dobro videli. Smo pa zato lahko med oprezanjem za pogostitvijo toliko bolj pozorno prisluhnili pogovoru z njo, ki ga je vodila samozaposlena moderatorka Carmen Oven.

Pogovor

Programa nam podrobneje niso predstavili, so pa med obiskovalke velikodušno razdelili brošure. Manjkal ni niti obvezni folklorni nastop srbskega Kulturnega društva Brdo.

Izsek

Občinstvo je tako lahko v minulih dneh prisluhnilo predvsem mnogim pogovorom s priznanimi srbskimi prevajalci, profesorji, umetniki, med njimi tremi pisatelji Aleksandrom Gatalico, Vladimirjem Pištalom in Zoranom Žinkovićem

Izjava

Njihove knjige si v prevodu seveda lahko izposodite v svoji lokalni knjižnici. Ob pogovorih in predavanjih so se obiskovalci lahko katarze nadejali še ob folklornih in glasbenih nastopih ter si ogledali tudi dve razstavi. V prostorih Knjižnice Šiška se lahko spoznate z življenjem izumitelja Nikole Tesle; v prostorih Knjižnice Otona Župančiča pa si lahko ogledate razstavo rokopisnih časopisov srbskih vojakov iz prve svetovne vojne. 

Izjava

Kljub temu da se Teden srbske kulture danes počasi zaključuje, vas lahko, dragi poslušalci, razveselimo z informacijo, da sta obe razstavi odprti še vse do 20. aprila. Če pa vas daje želja po obisku zaključnih etap prezentacij srbske kulture, se lahko danes udeležite še pogovora s srbsko igralko in producentko Aleksandro Balmazović, ki se bo v Slovanski knjižnici začel ob 18.30. Uro kasneje pa se vam bodo odprla vrata dvorane v Knjižnici Šiška, kjer se bo teden kulturnega odkrivanja Srbije sklenil s folklornim nastopom mladinske sekcije Srbskega kulturnega društva Vidovdan iz Ljubljane.

Kulturne novice sta pripravila vajenec Rok in Brina.

 

F: Rok Ribič.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.