Francoski fotografi, metavrtovi in Alan Ford

Kulturna ali glasbena novica
11. 6. 2019 - 15.10

V Jakopičevi galeriji se odpira razstava fotografij Luciena Hervéja, ki velja za enega izmed največjih fotografov 20. stoletja. Hervé je bil rojen leta 1910 na Madžarskem, a je pri devetnajstih letih emigriral v Francijo, kjer je posnel svoje najzgodnejše fotografije. Značaj njegovega ustvarjanja je opazno zaznamovalo srečanje z arhitektom Le Corbusierom leta 1949. To je le prvi izmed številnih slovitih arhitektov, v sodelovanju s katerimi je Hervé ustvaril svoja najpomembnejša fotografska dela. Na razstavi v Jakopičevi galeriji bodo na ogled tako Hervéjevi zgodnji kot tudi pozni posnetki, s katerimi je poskušal zajeti abstraktni jezik geometrije, jezik, ki predstavlja presečišče arhitekturnega in fotografskega ustvarjanja. Nekaj o zgodnjem obdobju Hervéjeve fotografije nam je povedala kustosinja Imola Gebauer:

Izjava.

O Hervéjevem zrelem obdobju, ki je nastopilo po srečanju z Le Corbusierom, nadaljuje Gebauer:

Izjava.

V prostorih produkcijskega centra Osmo/za bo potekala razstava z naslovom MetaVrt Sfera2. Gre za najnovejši projekt novomedijske umetnice Tanje Vujinović. Vujinović je soustanoviteljica SciArt Laba na Institutu Jožef Stefan – to je laboratorij za projekte, ki na raznovrstne načine združujejo znanost in umetnost. Sicer vodi Ultramono, zavod za produkcijo in raziskovanje novomedijske umetnosti. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah in muzejih po svetu. Nekaj o novi razstavi nam je zaupala umetnica:

Izjava.

Razstavo MetaVrt Sfera2 tvorijo štiri dela - to so Karboflora, Genera, Fontana in Arbora. Več o posameznih delih nam je povedala Vujinović:

Izjava.

Vabljeni tudi v Kino Šiška, kjer se bo v sklopu petdesetletnice Radia Študent praznovala tudi petdesetletnica stripovske serije Alan Ford. Na velikem platnu bodo projicirani odseki slovitega stripa, ki jih bodo v živo brali RŠ-evi špikerji. O projektu stripa v živo nam je več povedala Pia Nikolič:

Izjava.

Kulturne novice je pripravil Arne.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.