Ful velik premier

Kulturna ali glasbena novica
14. 3. 2014 - 14.10

Sokrat, Slavoj in sofisti, še ena v sklopu družbenokritičnih predstav, ki se v zadnjem letu kar vrstijo, bo premierno uprizorjena jutri ob 19.30 v Mladinskem gledališču. Gre za nekakšno radikalno priredbo in aktualizacijo Aristofanove komedije Oblačice. Po razlogih te aktualizacije smo povprašali režiserja Jureta Novaka.

*Izjava se nahaja v posnetku

Prvotna uprizoritev Aristofanove komedije Oblačice naj bi imela ogromen politični učinek, saj nekateri menijo, da je prav ta predstava pripomogla k obsodbi in usmrtitvi Sokrata. Očitno pa danes niti gledališki ustvarjalci ne zaupajo več v moč tega medija, režiser Jure Novak je precej manj ambiciozen od svojega antičnega predhodnika – zagotavlja nam namreč, da Sokrat, Slavoj in sofisti nikakor ne namerava prispevati k usmrtitvi Žižka. Na vprašanje, kaj torej je njegov namen, odgovarja:

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Skozi zajčjo luknjo pa lahko padete danes v gledališču Glej, kjer bo ob osmih premierno uprizorjena Alica. Da gre za vse kaj drugega kot zgolj postavitev Carrolove zgodbe na oder, je očitno že iz tega, da v predstavi Alica Alica ne igra. Vsi igralci so moški. Režiserka Tjaša Črnigoj nam je razložila, kaj je vzrok temu.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Prav ta trenutek v Muzeju novejše zgodovine poteka znanstveni posvet naslovljen Popularna glasba v primežu socialistične preteklosti in kapitalistične sedanjosti. Med ostalimi znanimi imeni, bo nastopil tudi Rajko Muršič s tekstom ' V labirintu spominov in predstav o popularni glasbi' nekdanje Jugoslavije. V izjavi nam je poskušal podati Ariadnino nit za orientacijo v tem labirintu.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Kulturne novice sva pripravila Robert in Mirt.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness