Galerija išče vodjo

Kulturna ali glasbena novica
22. 2. 2019 - 15.10

Galerija Škuc je pred dnevi objavila vabilo k sodelovanju za strokovno sodelavko oziroma sodelavca, ki bo, kot so zapisali, sodeloval pri “oblikovanju, organiziranju in izvajanju galerijskega programa”. Galerija je že od decembra, ko je Vladimirju Vidmarju prenehala funkcija, brez umetniškega vodje. Kot so nam pojasnili v Kulturnih novicah petega tega meseca, je “galerija v prehodnem obdobju, ki je koncipirano tako, da so k sodelovanju povabili razne zunanje kustose, ki skrbijo za razstavni program.”

Društvo ŠKUC ima dolgo, slavno in znano zgodovino, njegova galerija pa zavzema ključno mesto v kulturnem prostoru. Zgodovino in vzpostavljanje funkcije umetniškega vodje nam je predstavila Alenka Pirman, ki je delo opravljala od leta 1991 do leta 1996.

Izjava

V tem času je bilo, pravi Pirman, zelo težko najti kandidata za to delovno mesto, zato se je oblikoval sistem, po katerem je bila izbira umetniškega vodje stvar dogovora umetniškega vodje in redaktorja. O tem Pirman:

Izjava

Ta sistem se je prekinil lani s prenehanjem mandata Vladimirja Vidmarja, ki nam izjave ni želel dati, nas je pa usmeril k svojemu zapisu na Facebooku, v katerem je tako povzel svoje videnje dogajanja in orisal spremembo, ki se odvija: “Torej, da povzamem: redaktor me je brez pogovora, posveta ali opozorila obvestil o prenehanju sodelovanja s sodelavko, na to še obvestil o angažiranju drugega sodelavca/ke. Ne le, da me je izključil iz pogovora o prihodnosti umetniškega vodenja, niti povedal mi ni, za koga se je (sam) odločil. In to je zame osrčje problema, ki pesti Galerijo Škuc: radikalno krčenje pristojnosti in manevrskega prostora umetniškega vodje znotraj likovne sekcije Društva Škuc.”

Njegova asistentka Tjaša Pogačar je bila po opisani, a nezapisani tradiciji kandidatka za opravljanje funkcije umetniškega vodje v tekočem mandatu. Društvo ŠKUC je v Izjavi za javnost, objavljeni v torek na njihovem Facebook profilu, odločitev, da prekine sodelovanje s Pogačar, pojasnilo takole:

“Naša bivša sodelavka, ki je bila potencialna kandidatka za opravljanje nalog »umetniške vodje« Galerije Škuc, kljub večkratnim pozivom redaktorja (kot edinega formalno odgovornega za izvedbo načrtovanega letnega programa) likovne redakcije ŠKUCa, tudi do začetka septembra 2018 ni predložila osnutka galerijskega programa za letošnje leto.”

Pogačar, ki nas je ravno tako usmerila k svojemu zapisu na Facebooku, te navedbe zanika. Zapiše, da je bil program pripravljen in tudi predstavljen umetniškemu vodji in redaktorju, da pa ji konkreten rok za oddajo programa ni bil postavljen. Prekinitev sodelovanja opiše tako: “Prav tako me redaktor ni pozval na zagovor ali me kako drugače seznanil z morebitnimi dvomi ali skrbmi. Sodelovanje z mano je bilo prekinjeno nenadoma, brez vnaprejšnjega opozorila, prek emaila, v katerem sem bila obveščena, da je redaktor za pripravo programa že angažiral drugega kandidata.” Posebej izpostavlja, da jo je nenapovedana prekinitev sodelovanja postavila v nezavidljiv - še bolj prekaren - položaj.

Vidmar pa kot ključni vidik nenadnih in nepričakovanih sprememb izpostavlja vprašanje razmerij moči in odgovornosti znotraj društva: “Potrebno je torej jasno komunicirati ta razmerja moči, kdo opravlja kakšno funkcijo in kdo o čem odloča. Kaj pomeni funkcija redaktorja in kaj umetniškega vodje? Ali sploh še potrebujemo umetniškega vodjo in za katere namene?”

Dodatnih pojasnil o spremembi procesa izbire umetniškega vodje, za katera smo ga prosili, nam Joško Pajer, redaktor likovne sekcije in direktor galerije, do konca redakcije oddaje ni posredoval.

Z Vidmarjem se sicer strinja tudi profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Petja Grafenauer:

Izjava

Sorodno mnenje je izrazila tudi Alenka Pirman. Hkrati pa poudarja, da se danes ni več mogoče preprosto skrivati za prazno oznako nevladnosti:

Izjava

Kulturne novice je pomagala pripraviti vajenka Valentina .

***

ŠKUC nam je po koncu redakcije posredoval sledeče sporočilo:

"Spoštovani,

Odgovorov vam do predvidenega roka na žalost nismo mogli posredovati, saj smo jih prejeli šele ob 13.37.

Poziv za strokovno sodelavko oziroma sodelavca ne označuje spremembe v programski usmeritvi galerije. Galerija Škuc ostaja, kot doslej, programsko odprt in neodvisen prostor za prikazovanje aktualne umetniške produkcije.

Tudi dosedanja praksa izbire umetniškega vodje je temeljila na odločitvi vodje likovne redakcije, ki jo je po navadi oblikoval v soglasju z bivšim umetniškim vodjem. Razlogi za odločitev, da smo bili letošnji program primorani oblikovati s povabilom zunanjim kustosom, je temeljila na dejstvu, da potencialna kandidatka za bodočo umetniško vodjo, do določenega roka programa ni predložila. Veseli bomo vaših vprašanj in vas vabimo, da si dokumentacijo, ki bo podkrepila naša navedena dejstva pridete ogledat v pisarno ŠKUCa.

Lep pozdrav

Joško Pajer"

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Do danes nismo dobili odziva Radia Študent, kjer smo poslali pojasnila glede naše izjave:

Spoštovani,
Poslušali smo vašo oddajo, kjer ste navedli, da niste dobili izjave Joška Pajerja. Odgovor smo vam poslali takoj, ko smo prejeli vaša vprašanja in odgovorili, kakor hitro smo mogli. Opozorili smo vas, da smo vaša vprašanja dobili ob 13.37 uri, rok pa ste nam postavili do 13.30 ure. Dokazilo o prejeti pošti pošiljamo v priponki. Preseneča nas, da ste nam poslali vprašanja prepozno, da bi pojasnili naš vidik zgodbe.
Vljudno vas prosimo, da upoštevate tudi naše odgovore, ki vam jih je posredoval Joško Pajer in jih vključite v prispevek.
Za Društvo ŠKUC:
Jasmina Kožar

In pripenjamo hkrati Izjavo Joška Pajerja:

Spoštovani,
Odgovorov vam do predvidenega roka na žalost nismo mogli posredovati, saj smo jih prejeli šele ob 13.37.
Poziv za strokovno sodelavko oziroma sodelavca ne označuje spremembe v programski usmeritvi galerije. Galerija Škuc ostaja, kot doslej, programsko odprt in neodvisen prostor za prikazovanje aktualne umetniške produkcije.
Tudi dosedanja praksa izbire umetniškega vodje je temeljila na odločitvi vodje likovne redakcije, ki jo je po navadi oblikoval v soglasju z bivšim umetniškim vodjem. Razlogi za odločitev, da smo bili letošnji program primorani oblikovati s povabilom zunanjim kustosom, je temeljila na dejstvu, da potencialna kandidatka za bodočo umetniško vodjo, do določenega roka programa ni predložila. Veseli bomo vaših vprašanj in vas vabimo (novinarji), da si dokumentacijo, ki bo podkrepila naša navedena dejstva pridete ogledat v pisarno ŠKUCa.
Lep pozdrav
Joško Pajer

Spoštovani!
Vprašanja smo vam poslali ob 13.00 (kar se vidi tudi na vašem screenshotu), kdaj ste jih prejeli in zakaj, ne vem. Smo pa pred tem g. Pajerja tudi poklicali in je vsekakor imel več kot dovolj priložnosti, da nam pove svoj vidik zgodbe. Kot ste lahko videli ni prav veliko akterjev - z vami vred - ponujene možnosti izkoristilo. Tako smo pač predstavili, kar nam je bilo dostopno drugod.

Vse dobro.
 

ta škuc ma res neke probleme z maili, kaj vse vi modeli ne dobite ko nočete? Klicev, mailov, programov...
lol

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness