Galerijske otročarije

Kulturna ali glasbena novica
26. 7. 2022 - 15.15

Od srede, 20. julija, v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana, krajše DLUL, in njeni okolici poteka serija participatornih javnih dogodkov z naslovom Ko bom velika, bom umetnica. Projekt je del cikla Mladi kurator, mladi umetnik, ki že od leta 2018 dvakrat letno v Galeriji DLUL mladim še ne uveljavljenim kuratorjem in umetnikom ponudi prostor, kjer lahko prosto razvijajo svoje ideje in projekte. Tokratno edicijo sta pripravili še uveljavljajoča se kuratorka Eva Žibert in multidisciplinarna umetnica Iza Štrumbelj Oblak.

Njun cilj je poustvariti vtise brezskrbnega okolja otroštva, v katerem se požvižgamo na mnenja drugih in vsakdanje skrbi ter dolžnosti. Iza in Eva potencialne obiskovalce dogodkov vabita k vstopu v mehurček galerije in njene okolice, kjer naj bi se sprostili, morda ubežali skrbem odraslega sveta in se neobremenjeno prepustili otroškim igram. Zakaj sta si izbrali ravno takšen pristop, skupaj pojasnita kuratorka Eva Žibert in umetnica Iza Štrumbelj Oblak.

izjava

Zametki ideje o igri segajo še v čas, preden ju je k sodelovanju povabilo Društvo likovnih umetnikov Ljubljana. Želja po igri se je po vabilu DLUL-a izoblikovala v idejo participatornega projekta. Zanimalo ju je, ali imamo odrasli ljudje sploh še sposobnost sodelovanja pri sproščeni igri v javnem ali pa galerijskem prostoru. Izhajali sta iz lastne želje po igri in omogočanju igrivosti tistim, ki jo prav tako pogrešajo. Nikakor ni bil njun cilj ljudi prisiliti k nečemu, kar jim ne bi ustrezalo, želeli sta le ustvariti okolje, v katerem bi lahko odrasli odvrgli skrbi in zaigrali partijo med dvema ognjema.

V Galeriji DLUL tako ni videti kaj dosti, le zid vtisov, urnik dogodkov, preglednica z rezultati boja z vodnimi baloni ter nekaj družabnih iger in blazin za sedenje. Projekt pa ni le eskapistična igra. Umetnica in kuratorka se sprašujeta tudi o družbenih in institucionalnih problemih, kaj umetnost zares pomeni in kako jo dojema stroka, kako pa običajni obiskovalec. Sprašujeta se, ali je umetnost zares nujna in kakšno vlogo igra v družbi, odgovore pa iščeta v odzivih javnosti. S povabilom obiskovalcev k participaciji rušita rigidnost likovnih in otvoritvenih dogodkov, ki smo jih vajeni, ter prepletata vsakdanje življenje in umetnost. Ključen del projekta je obiskovalčeva participacija, pojasnjuje Eva, dopolnjuje jo Iza.

izjava

Ključen del projekta je tudi naslov Ko bom velika, bom umetnica, ki se igrivo vključuje v celotno estetiko in okolje, ki sta ga ustvarili kuratorka in umetnica. Obiskovalcu ne ponudita le prelevitve v igralca otroških iger, ampak tudi rahlo naivne otroške ideje, misli. Eva in Iza o izbiri naslova in tem, kaj jima pomeni.

izjava

Obiskovalci lahko v dobrih dveh tednih sodelujejo na desetih dogodkih. Štirje so se že odvili: otvoritvenemu pikniku je sledil je petkov turnir med dvema ognjema ter sobotni boj z vodnimi balončki. V ponedeljek pa so se lahko obiskovalci preizkusili v skrivalnicah in pantomimi ter pokazali svoje skrite talente na talent showu. Umetnica in kuratorka opišeta turnir med dvema ognjema in razmišljata, kdo se jima je pridružil in kdo se jima ni.

izjava

Danes zvečer ob šestih se bo v Galeriji DLUL igralo zemljo krast, gnilo jajce in kdo se boji črnega moža. V četrtek so obiskovalci vabljeni, da preizkusijo svoje pevske sposobnosti na karaokah. V soboto sledi lov na zaklad, v nedeljo pa ekskurzija. V naslednjem tednu pa se bosta kot zadnja dogodka odvila modna revija in praznovanje kuratorkinega rojstnega dne ter sleepover v galeriji.

Dvotedenski participatorni projekt Ko bom velika, bom umetnica izstopa od običajnih dogodkov, ki smo jih vajeni pri teh in onih galerijah. Obiskovalec se bo – če le zmore premostiti začetne pomisleke o tem, kaj bo, če bo na ulici med vodnim bojem slučajno srečal sosedo ali pa šefa – zapodil v brezskrbno igro. Ta je v kontekstu galerije nekaj popolnoma nasprotnega tistemu dobro poznanemu srebanju zastonj vina na bolj ali manj finih otvoritvah. Teči po ulicah stare Ljubljane z vodno pištolo v rokah je nepričakovano osvobajajoče. Vrnitev v svet otroške razposajenosti, kjer so edina pravila tista, koliko točk dobiš ob zadetku z vodnim balonom, je osvežujoča. Še posebej med julijskim vročinskim valom.

 

Z vodnimi baloni se je obmetavala Neža Vengust.

 

Naslovna slika: Galerija DLUL. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness