Gledališče in film

Kulturna ali glasbena novica
3. 6. 2019 - 15.10

V prvih junijskih Kulturnih novicah letos se osredotočamo na gledališče v javnem prostoru in svetovni festival animiranega filma Animafest Zagreb, ki se danes začenja v zagrebškem Kinu Tuškanac. Najprej je bilo gledališče, šele leta 1937 pa je svet dobil prvi barvni ter zvočni celovečerec Sneguljčica in sedem palčkov. Disneyjeva risanka poleg King Konga velja za Hitlerjev najljubši film. Dajmo torej prednost gledališču.

Danes na slovenskem gledališkem inštitutu poteka posvet o gledališču v javnem prostoru. Ulično gledališče je uprizoritvena dejavnost, ki se dogaja na različnih javnih prostorih in se pogosto ukvarja z aktualnimi družbenimi ali političnimi problemi. V svoji praksi nemalokrat vsebuje elemente socialnega dela. Okroglim mizam in predstavitvi knjige bo od 16. ure naprej sledila projekcija dokumentarnih filmov o dotični problematiki. Del posveta, ki poteka že od zgodnjih jutranjih ur, se osredotoča na umeščenost uličnega gledališča v slovenski kulturni prostor. Ker gre za eno od številnih umetniških področij, ki jih pri nas ne pokriva državni izobraževalni sistem, sceno oblikujejo nevladne organizacije in neformalne skupine.

Dogodek organizirata kolektiv KUD Ljud in Slovenski gledališki inštitut. O uličnem gledališču nam je več povedala režiserka in članica KUD Ljud Vida Cerkvenik Bren.

Izjava

Veščine uličnega uprizarjanja se razlikujejo od tistih, ki jih igralci potrebujejo za igranje na gledališkem odru, in ravno ta razlika služi kot iztočnica za razmislek o uličnem uprizarjanju na današnjemu dogodku. Vida Cerkvenik Bren je spregovorila tudi o razliki med obema gledališčema.

Izjava

V Zagrebu pa se danes začenja svetovni festival animiranega filma, ki ga prirejajo od leta 1972. Mednarodna zveza animiranega filma je leta 1969 za festivalsko področje izbrala Zagreb ravno zaradi uspeha in ugleda zagrebškega animiranega filma, ki se je uveljavil v 50. in 60. letih. Glavni predstavniki zlate dobe so: Nikola Kostelac, Vatroslav Mimica, Dušan Vukotić in Vladimir Kristl. Vukotičev Surogat iz leta 1962 je prvi z oskarjem nagrajeni animirani film neameriškega porekla. O festivalu smo se pogovarjali z umetniškim vodjo Animafesta, režiserjem in animatorjem Danielom Šuljićem.

Izjava

Šuljić nam objasni, kaj se je od začetnih let festivala spremenilo in kako so spremembe vključili v sodobni festivalski program.

Izjava

Ljubiteljem animiranega filma, ki jim danes pod nobenim pogojem ne bo uspelo priti v Zagreb, direktor festivala svetuje naslednje:

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila Nika.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Popravek:

Prvi barvni in zvočni animirani celovečerni film je On with the Show! (Warner Bros, 1929)
Snow White and the Seven Dwarfs (1937) pa je prvi barvni in zvočni animirani celovečerni film Disney produkcije.
Da je bil Hitlerju izjemno drag je preverjena informacija.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.