Gledališče in mladi

Kulturna ali glasbena novica
2. 12. 2014 - 14.10

S premiero predstave Duša, šum, ventil in žica se začenja festival Drugajanje, katerega izhodiščni namen je sodobno uprizoritveno produkcijo pripeljati čez srednješolske pragove. Takšen prag je že trinajsto leto zapored 2. gimnazija Maribor, kjer se bo pod okriljem Zavoda Bunker v naslednjih dneh odvil festival. Poleg že omenjene premiere avtorja Tomaža Groma se bodo do četrtka razvrstile še tri različne predstave: Heroj 1.0, Still standing you in Tatovi podob. Kot poudarja Alma Selimović, gre za predstave, ki so vsaka na svoj način politično angažirane, kar je tudi izhodiščni koncept letošnjega festivala.

* Izjava se nahaja v posnetku

Medtem ko gre pri predstavah Heroj 1.0 in Tatovi podob za ponovitve, pa bo, kot rečeno, predstava Tomaža Groma z naslovom Duša, šum, ventil in žica danes predstavljena premierno. Več o sami predstavi še enkrat Selimović.

* Izjava se nahaja v posnetku

Festival Drugajanje je tudi eden redkih pristopov, če ne celo edini, ki skuša preko forme festivala opozoriti na manko gledališke vzgoje oziroma na njeno vsebinsko ozkost. Mladi se namreč preko gledališke vzgoje, če tako rečemo, srečujejo predvsem z institucionalnimi in klasičnimi dramskimi oblikami uprizoritvenih umetnosti.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Na vprašanji, kakšne so specifike nemškega animiranega filma in kako se te specifike razlikujejo od drugih nacionalnih produkcij, pa odgovarja razstava Nemški animirani film, ki se v skupni produkciji Inštituta za zunanje kulturne odnose ZR Nemčije, Goethe Inštituta in Galerije Vžigalica drevi odpira v galeriji Vžigalica. Kot odgovarjajo organizatorji in selektorji več kot petnajstih predstavljenih filmov, je sodobni nemški film predvsem slogovno in tehnično raznolik, predvsem pa se skuša gibati onstran tržnih metod filmske industrije. Razstava je sicer del oziroma uvod v festival animiranega filma, ki ga bomo na valovih Radia Študent predstavili v naslednjih dneh.

 

Kulturne novice je pripravila praktikantka Nika, mentoriral je Robert.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.